Wpływ COVID-19 na rolnictwo w UE

Mimo pandemii wirusa COVID-19 europejskim rolnikom i spółdzielniom rolniczym jak dotąd udaje się utrzymać dostawy żywności dla obywateli w całej Unii, chroniąc tym samym bezpieczeństwo żywnościowe w Europie. Co więcej EFSA potwierdziła na chwilę obecną brak dowodów, by wirus był przenoszony w żywności.

Wpływ COVID-19 na rolnictwo w UE
Jednakże rolnicy, właściciele lasów i ich spółdzielnie mierzą się z coraz trudniejszą sytuacją. Kryzys wynikający z rozprzestrzeniania się wirusa COVID-19 i jego reperkusji dla zdrowia prowadzi do dramatycznych konsekwencji w obszarach wiejskich UE najbardziej dotkniętych epidemią. Wszystko to wywiera gwałtowne skutki i efekt domina w głównych sektorach rolnictwa i leśnictwa zarówno w perspektywie natychmiastowej i średnioterminowej. Ponadto narastający kryzys może zachwiać zarówno rynkiem jednolitym jak i rynkami wewnętrznymi, stanowiąc zagrożenie dla łańcuchów dostaw, miejsc pracy i koniec końców bezpieczeństwa żywnościowego.
 
Copa-Cogeca zaapelowała do Komisji o przedsięwzięcie i wdrożenie  niezbędnych środków koniecznych do zapewnienia, że rynek jednolity, a zwłaszcza europejskie rolnictwo, będą funkcjonować bez zakłóceń. Ponadto, biorąc pod uwagę kolejne ograniczenia i restrykcje, należy umożliwić rolnikom i spółdzielniom dalsze prowadzenie działalności, by zagwarantować codzienne dostawy żywności i współproduktów obywatelom Unii Europejskiej. W związku z tym należy wprowadzić wszelkie środki, które będą chronić i zagwarantują prowadzenie działalności rolniczej oraz płynność finansową. Konieczne jest wspólne działanie całego unijnego łańcucha wartości, by zabezpieczyć stabilne dostawy żywności. Biorąc pod uwagę w/w wyjątkowe okoliczności, wsparcie powinno pochodzić spoza budżetu rolnictwa.


Tagi:
źródło: