Za nielegalny ubój zwierząt ZERO TOLERANCJI

Wprowadzenie zasady „ ZERO TOLERANCJI” czyli sankcji karnych w postaci bezwarunkowych kar wiezienia dla przedsiębiorców odpowiedzialnych za nielegalny ubój zwierząt wraz z zakazem prowadzenia działalności gospodarczej w tym zakresie. Proponujemy również wprowadzenie zakazu wykonywania zawodu dla lekarzy weterynarii, którzy dopuścili się złamania przepisów prawa na okres 6 lat.

Za nielegalny ubój zwierząt ZERO TOLERANCJI
Wprowadzenie pełnego, 24 godzinnego  monitoringu w ubojniach od miejsca wyładunku zwierząt poprzez  hale ubojowe aż do miejsca klasyfikacji półtusz. Dostęp do monitoringu ma prawo posiadać państwowe służby weterynaryjne  oraz inne organy państwa zajmujące się bezpieczeństwem żywności a także organy ścigania. System nagrywania powinien  znajdować się w miejscu niedostępnym dla osób postronnych, zaplombowany w odpowiedni sposób, posiadający podwójny system zasilania na wypadek braku dostawy prądu. Za zerwanie plomb bądź ingerencję w monitoring przedsiębiorca powinien ponosić surowe konsekwencje finansowe. Monitoring powinien obejmować również samochody służące do transportu, co umożliwiłoby sprawdzenie czy zwierzęta wchodziły do pojazdu samodzielnie.

Zwiększenie kontroli  wszystkich pośredników w obrocie zwierząt w zakresie stanu technicznego pojazdów, wyposażenia,  posiadanych uprawnień do przewozu zwierząt.  Kontrole powinny być prowadzone przez służby Inspekcji Transportu Drogowego  oraz Policji. W przypadku stwierdzenia rażącego naruszenia prawa należy wprowadzić zakaz wykonywania działalności w tym zakresie na  okres 2 lat.

Stworzenie aktywnego wykazu rzeźni i podmiotów dokonujących uboju z konieczności i ich publikacja na stronach internetowych oraz w siedzibach Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej i oddziałach terenowych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Wprowadzenie obowiązku posiadania przez właściciela bydła księgi leczenia oraz stworzenie elektronicznej i centralnej  książki leczenia bydła, do której dostęp mieliby lekarze weterynarii, zakłady ubojowe oraz służby inspekcji weterynaryjnej. Centralny rejestr pozwoli na sprawdzenie historii leczenia każdego zwierzęcia w sytuacji wystąpienia podejrzenia iż  zwierzę otrzymywało środki farmakologiczne. Postulujemy również o z zwiększenie ilości badań na obecność substancji hamujących.

Wprowadzenie dotacji do  eutanazji chorych zwierząt, które nie podlegają ubojowi z konieczności. Obecnie całkowite koszty uśpienia zwierzęcia ponosi rolnik, koszt takiego zabiegu oscyluje od 350-500 zł/szt.

Wprowadzenie dotacji do dobrowolnego ubezpieczenia zwierząt od ryzyka padnięcia i uboju z konieczności, których przyczyną są: choroby, wypadki. Obecnie przedmiotowe ubezpieczenia są dobrowolne a ich stawka jest nieadekwatnie wysoka do prawdopodobieństwa wystąpienia takiego zdarzenia. Pomoc finansowa państwa  w tym zakresie zminimalizowałaby praktycznie do zera pokusę sprzedaży zwierzęcia nie spełniającego standardów jakościowych.

Postulujemy  wprowadzenia prawa umożliwiającego funkcjonowanie mobilnych ubojni bydła wykorzystywanych do uboju z konieczności. Obecnie bardzo mała ilość ubojni prowadzi ubój z konieczności a czas oczekiwania na taką usługę jest często bardzo długi co powoduje, iż zwierzę niepotrzebnie cierpi.  Proponujemy także  zwiększenie ilości i częstotliwości szkoleń z zakresu uzyskania uprawnień do uboju z konieczności dla rolników oraz zmianę wymogów w tym zakresie. 

W ramach kampanii informacyjnej Rada Sektora Wołowiny planuje prowadzenie  szkoleń i kampanii informacyjnej  dla rolników w zakresie sposobu postępowania w przypadku potrzeby uboju z konieczności. Naszym zdaniem edukacja i zwiększenie świadomości rolników ułatwi im kierowanie zwierząt zdrowych ale pourazowych do legalnego uboju.

Potrzebujemy uszczegółowienia  systemu IRZ w zakresie podawania przyczyn uboju zwierzęcia oraz  zwiększenia  częstotliwości kontroli gospodarstw rolnych gdy występuje tam duża ilość padnięć oraz ubojów z konieczności w zakresie spełniania przepisów dobrostanu zwierząt.

Radę Sektora Wołowiny tworzy sześć organizacji branżowych, reprezentujących hodowców, producentów i przetwórców: Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Federacja Związków Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli Rolnych,  Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej oraz Związek Polskie Mięso.


Tagi:
źródło: