Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Zwijak do węża
2013-12-13 -
Traktorek Shibaura P21S
2011-12-19 -
Rębak bębnowy Skorpion 350 RB - Teknamotor
2014-10-09 -
Czosnek AGROSAD
2020-10-05 -
pługi śnieżne
2014-11-04
Ołów w żywności. Zmiany w przepisach dotyczących zawartości
W dniu 26 czerwca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2015/1005 wprowadzające zmiany w obrębie najwyższych, dopuszczalnych poziomów zawartości ołowiu w wybranych produktach – podaje FAMMU/FAPA.

Najwyższe, dopuszczalne poziomy ołowiu ustanowione w załączniku do omawianego rozporządzenia będą obowiązywały od dnia 1 stycznia 2016 r.
Środki spożywcze, które nie są zgodne ze wspomnianymi najwyższymi dopuszczalnymi normami i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2016 r., mogą być w dalszym ciągu przedmiotem obrotu po tej dacie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do konsumpcja.
W odniesieniu do produktów ogrodnictwa wprowadzono zmiany między innymi dla warzyw, w tym w szczególności kapustnych i liściastych, owoców, jak i również soków owocowych oraz koncentratów soków.
