Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Opryskiwacze rolnicze 2500 ASH BH
2014-02-07 -
WAPNOVIT Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16 -
Węże i akcersoria do czyszczenia i zmywania
2013-04-18 -
Usługi rolnicze
2013-03-20 -
Agregat Uprawowy 2,4 M
2014-01-05 -
Nawozy i preparaty do roślin kwitnących
2013-02-26
Ołów w żywności. Zmiany w przepisach dotyczących zawartości
W dniu 26 czerwca 2015 roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2015/1005 wprowadzające zmiany w obrębie najwyższych, dopuszczalnych poziomów zawartości ołowiu w wybranych produktach – podaje FAMMU/FAPA.

Najwyższe, dopuszczalne poziomy ołowiu ustanowione w załączniku do omawianego rozporządzenia będą obowiązywały od dnia 1 stycznia 2016 r.
Środki spożywcze, które nie są zgodne ze wspomnianymi najwyższymi dopuszczalnymi normami i które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2016 r., mogą być w dalszym ciągu przedmiotem obrotu po tej dacie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do konsumpcja.
W odniesieniu do produktów ogrodnictwa wprowadzono zmiany między innymi dla warzyw, w tym w szczególności kapustnych i liściastych, owoców, jak i również soków owocowych oraz koncentratów soków.
