| Autor: redakcja1

Spadki giełdowych notowań cukru

Ostatni tydzień przyniósł bardzo spory spadek notowań cukru na giełdach – podaje FAPA/FAMMU.

Spadki giełdowych notowań cukru

Notowania cukru

W Londynie cukier biały staniał o 6% do 371,6 SUD/t, a w Nowym Jorku cena cukru surowego spadła o 9% do 304 USD/t. W obrębie roku notowania były mniejsze o odpowiednio 22 i 20%. Przeceny te są wynikiem dużej podaży na rynku rzeczywistym i sprzedaży kontraktów przez inwestorów. W Nowym Jorku z końcem lutego wygasł kontrakt terminowy z dostawą na marzec 2015 roku. Handlowcy spodziewają się niskiej realizacji wynoszącej 200-300 tys. ton.

 

W ostatnich dniach notowania cukru surowego w kontrakcie marcowym, z najbliższym terminem realizacji były większe niż w następnych kontraktach z późniejszym terminem realizacji. To mogłoby sugerować czasowe braki cukru i zapowiadać wysoki kontyngent realizacji.

 

Niemniej jednak, szybka ucieczka z marcowego kontraktu na kilka dni przed jego wygaśnięciem, która zaowocowała dynamiczną zniżką, każe oczekiwać niskiej realizacji. Aktualnie notowania cukru surowego są najmniejsze od maja 2010 roku.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!