| Autor: redakcja1

Ceny mleka i jego przetworów

Na globalnym rynku spadają ceny mleka i przetworów mlecznych. Maleją ceny (wg firmy CLAL i Komisji Europejskiej) – podają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny mleka i jego przetworów

W maju ceny skupu mleka w krajach Unii Europejskiej zmniejszyły się przeciętnie o 3% w odniesieniu do miesiąca poprzednim do 30,48 EUR/100 kg. W USA ceny mleka surowego stanowiły równowartość 33,02 EUR/100 kg, a w Nowej Zelandii 23,39 EUR/100 kg i były odpowiednio o 2 i 6% mniejsze niż w kwietniu.

 

Tanieją także produkty mleczne, przede wszystkim mleko w proszku i sery dojrzewające. Na europejskich giełdach towarowych chude mleko w proszku potaniało w czerwcu o 3% do 1777 EUR/t, pełny proszek mleczny o 6% do 2334 EUR/t, sery dojrzewające typu Edam i Gouda o 5-6% do 2540-2640 EUR/t, a Cheddar o 1% do 3140 EUR/t. Z kolei minimalnie podrożało masło do 2964 EUR/t. Spadki cen dominowały przede wszystkim na giełdzie w Chicago i na giełdzie Fonterra w Oceanii.

 

Jak wskazują ekspertki IERiGŻ, ceny maleją również na krajowym rynku mleka. W maju za 1 hl mleka surowego płacono w skupie 112,52 zł, a więc mniej o 3,4% niż przed miesiącem i o 19,6% niż przed rokiem. W pierwszych pięciu miesiącach br. średni poziom cen skupu mleka wyniósł 118,33 zł/hl i był o 20% mniejszy niż w analogicznym okresie 2014 r.

 

Ceny mleka surowego w Polsce pozostają konkurencyjne w stosunku płaconych w „starych” krajach członkowskich Unii Europejskiej. W maju ceny wyrażone w euro wynoszące 28,23 EUR/100 kg były o 9% niższe niż przeciętnie w UE-15. Natomiast od lutego br. krajowe ceny mleka utrzymują się na poziomie wyższym od średniego w UE-13. W maju różnica ta wyniosła 3% (wg Komisji Europejskiej).

 

Ceny zbytu produktów mlecznych obniżyły się średnio o 2% w porównaniu do kwietnia. Wzrosły ceny tylko serków twarogowych i serka homogenizowanego zwykłego o 0,1-0,5%. Niezmienne się ceny jogurtów. Najgłębsze były spadki cen mleka UHT o 4,5-7,6%, serów dojrzewających: Edam i Gouda o 3,8-4,5%, masła konfekcjonowanego i masła w blokach o 3,8-3,9%, mleka w proszku o 2,2-2,5% oraz świeżego mleka w opakowaniu kartonowym o 2-2,8%.


Na rynku detalicznym przetwory mleczne staniały przeciętnie o 0,6% w odniesieniu do kwietnia. Pogłębiła się zniżka cen serów dojrzewających i topionych do 1,1%. Potaniały także twarogi, pełne mleko pitne i śmietana o 0,6-0,8%, a także nieznacznie chude mleko pitne. Większa cena była mleka zagęszczonego i w proszku, jogurtów, napojów i deserów mlecznych oraz serków homogenizowanych smakowych o 0,1-0,2%. Pogłębił się również spadek cen masła do 1,2%. W pierwszych pięciu miesiącach br., w odniesieniu do analogicznego okresem 2014 r., przeciętny poziom cen detalicznych artykułów mlecznych zmniejszył się o 2,6%, a masła o 9%.

 

 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!