Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Pronar 5112
2011-01-04 -
STRIP-TILL INRO
2019-08-27 -
System nawilżania - panele parujące
2012-11-28 -
Szlifierka kątowa 1450W WG2049
2014-08-05 -
Opony rolnicze AGRO-F marki Dębica
2016-03-02
Ceny przetworów mleczarskich na aukcji Fonterry wciąż spadają
W dniu 16 lutego 2016 roku na otwartej po raz 158 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano obniżkę przeciętnej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny przetworów mleczarskich
Nastąpiły zniżki cen wszystkich produktów oferowanych za pośrednictwem aukcji, a najbardziej dynamicznie malały ceny kazeiny i sera cheddar. Przeciętna cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 1,8% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 2,24 tys. USD/t, a więc o 55,7% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 3,7% taniej niż na poprzednim przetargu wyniosły 1,73 tys. USD/t. Za tonę tego przetworu mlecznego nadal płacono o 109 USD mniej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 3,2% mniejszą wobec poprzedniej aukcji, tj. 1,89 tys. USD/t, przy czym kontrakty na sierpień 2016 roku potaniały w ciągu dwóch tygodni o 17,8%. Pełnotłuste mleko w proszku było więc wciąż sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, a różnica ta wynosiła 164 USD/t.
Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 9,7% obniżkę cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 2,54 tys. USD/t.
