| Autor: redakcja1

Ceny przetworów mleczarskich na aukcji Fonterry wciąż spadają

W dniu 16 lutego 2016 roku na otwartej po raz 158 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano obniżkę przeciętnej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny przetworów mleczarskich na aukcji Fonterry wciąż spadają

Ceny przetworów mleczarskich

Nastąpiły zniżki cen wszystkich produktów oferowanych za pośrednictwem aukcji, a najbardziej dynamicznie malały ceny kazeiny i sera cheddar. Przeciętna cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 1,8% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 2,24 tys. USD/t, a więc o 55,7% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.
 
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 3,7% taniej niż na poprzednim przetargu wyniosły 1,73 tys. USD/t. Za tonę tego przetworu mlecznego nadal płacono o 109 USD mniej niż przed miesiącem.
 
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 3,2% mniejszą wobec poprzedniej aukcji, tj. 1,89 tys. USD/t, przy czym kontrakty na sierpień 2016 roku potaniały w ciągu dwóch tygodni o 17,8%. Pełnotłuste mleko w proszku było więc wciąż sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, a różnica ta wynosiła 164 USD/t.
 
Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 9,7% obniżkę cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 2,54 tys. USD/t.



Tagi:
źródło: