Cukier jest najtańszy od 3 lat

W połowie czerwca 2013 roku tona cukru surowego na nowojorskiej giełdzie kosztowała 357,4 USD z dostawą na lipiec bieżącego roku, a białego w Londynie 475,1 USD z dostawą na sierpień tego roku – podaje FAPA/FAMMU.

Cukier jest najtańszy od 3 lat
Ostatnie tygodnie przyniosły dalsze spadki cen. W relacji miesięcznej obniżki wyniosły odpowiednio 4% i 0,5%, a w rocznej 19% i 16%. Od kilku tygodni ceny cukru utrzymują się na poziomie najniższym od 3 lat.
 
Na ostatnie spadki wpływ przede wszystkim miała zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Kampania już ruszyła i jej tempo wskazuje na bardzo dobre wyniki. Większa niż oczekiwano ma być także produkcja tego surowca w Meksyku i Tajlandii. Obraz rynku w najbliższych tygodniach będzie w dużej mierze zależeć od tego, ile trzciny zostanie przerobione w Brazylii na bioetanol, a ile na cukier. Obecnie do produkcji cukru jest skierowane około 42% zbiorów. Jeśli udział cukru będzie rosnąć, to najprawdopodobniej zaowocuje to dalszymi przecenami.


Tagi:
źródło: