Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Ładowarki teleskopowe Weidemann 3080T
2020-08-11 -
Alima - Rozrzutniki obornika
2011-09-30 -
PARADYME
2011-10-05 -
Agregat Uprawowy Z Wałem Przednim 3,0 M
2014-01-06 -
Koryta Polysan
2013-08-27 -
Kombajny do produkcji drewna opałowego JAPA
2011-01-21 -
Owijarka przyczepa G2020 GOWEIL
2020-07-24
Cukier najdroższy od 4 lat
W sierpniu 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 1,9%, zwyżkując do 165,6 punktów Jak podaje FAMMU/FAPA, w ujęciu rocznym ceny żywności były większe o 6,9%.
Ceny cukru
Po lipcowej korekcie, która przerwała półroczny okres podwyżek, żywność ponownie zaczęła drożeć. Głównie na skutek dynamicznych wzrostów cen artykułów mleczarskich i olejów, a także cukru. W sierpniu mocno straciły zboża, natomiast najwięcej zyskały zaś produkty z mleka.
Indeks zbóż obniżył się o 3% ceny pszenicy i kukurydzy były pod presją dużej podaży, mięsa wzrósł zaś o 0,3% drożały prawie wszystkie gatunki mięsa z wyjątkiem wołowiny, z kolei olejów zyskał 7,4% mocno podrożał olej palmowy ze względu na mniejszą produkcję w Malezji, a artykuły mleczarskie odnotowały aż 8,6% podwyżkę w tym najmocniej drożały sery, masło i mleko w proszku ze względu na mniejszą produkcję w UE, mniejszą podaż z Oceanii oraz rosnący popyt z Chin. Indeks cukru FAO wzrósł w sierpniu o 2,5% do 285,6 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 75,1%. Globalny bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami.
Indeks cen cukru jest obecnie najwyższy od października 2012 roku.