Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Wozy paszowe SGARIBOLDI COMBI 7200
2020-07-30 -
Zbiornik do opryskiwacza Pilmet 300 l
2011-10-04 -
Produkty specjalistyczne dla bydła-Dia Stop
2016-04-21 -
Ładowarki STRIEGEL model 160DY/A
2014-07-10 -
W oborze !
2017-03-14
Deficyt na rynku cukru w sezonie 2015/2016
Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) obniżyła prawie trzykrotnie swój szacunek nadwyżki produkcyjnej na rynku cukru w sezonie 2014/2015 z 1,3 mln ton do 473 tys. ton - FAPA/FAMMU.
Deficyt na rynku cukru
W sezonie 2015/2016 ISO spodziewa deficytu w granicy 2-2,5 mln ton. Organizacja nie podała jednak szacunków produkcji i konsumpcji, ale podkreśliła, że średnioroczny wzrost światowego zużycia cukru wynosi 1,95%, a więc to 3,5 mln ton.
Jeżeli więc warunki atmosferyczne będą normalne w obrębie najbliższych 21 miesięcy, to ISO oczekuje zwiększenia się produkcji w rejonach, które w tym roku dotknęły susze lub ulewy. Niestety w UE ma jednak spaść produkcja cukru, przy czym nie są znane przyczyny tej prognozowanej redukcji.
Według organizacji, nie można oczekiwać nagłego wzrostu cen cukru w sezonie 2014/2015, gdyż jakakolwiek presja wynikająca ze zmniejszającej się nadwyżki i szacunków deficytu powinna zostać zrównoważona wysokimi zapasami.