Drogie fast foody sprawką Unii Europejskiej

Pod koniec tego miesiąca planowane jest wprowadzenie zakazu wykorzystywania do produkcji żywności niskiej jakości mięsa.

Drogie fast foody sprawką Unii Europejskiej
Przede wszystkim rozchodzi się tutaj o mięso wołowe i baraninę, które otrzymuje się z resztek znajdujących się choćby na kościach.
 
W związku z tym mięso wykorzystywane do produkcji hamburgerów oraz kiełbas mięso z pełnowartościowych elementów, co jednoznacznie przełoży się na wyższe centy tych artykułów.
 
Producenci mięsa uważają, że wprowadzenie takiego zakazu zakrawa na marnotrawstwo. Poza tym wielu ludzi nie będzie po prostu stać na zakup fast foodów.

 
Sprawa dotyczy mięsa mechanicznie oddzielanego od kości. Według Komisji Europejskiej ten sposób pozyskiwania mięsa wołowego i baraniny stanowi niebezpieczeństwo zakażenia różnorodnymi chorobami jak przykładowo BSE. W przypadku drobiu i wieprzowiny nie ma takiej obawy.


Tagi:
źródło: