Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski

W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych istotną pozycję zajmowały żywiec, mięso i jego przetwory z udziałem wynoszącym 19% w wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.

Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
W miesiącach styczeń–maj 2020 r. przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy towarowej wyniosły 2,6 mld EUR i były o 4,5% mniejsze niż rok wcześniej.
 
Drugą pod kątem wartości pozycję z 15% udziałem w wywozie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory, których sprzedaż wzrosła o 42% do 2 mld EUR. Zwiększenie się wysyłki zaobserwowano również w odniesieniu do tytoniu i wyrobów tytoniowych – o 13% do 1,7 mld EUR, cukru i wyrobów cukierniczych – o 3% do 0,9 mld EUR oraz ryb i przetworów – o 1% do 0,9 mld EUR.
 
Większa była również wartość eksportu m.in.: owoców łącznie z przetworami – o 7% do 0,6 mld EUR, produktów paszowych łącznie z makuchami – o 13% do 0,7 mld EUR, kawy, herbaty i kakao – o 5% do 0,3 mld EUR oraz alkoholu – o 14% do 0,2 mld EUR.


Tagi:
źródło: