Grosze wyniki finansowe branży mleczarskiej (Q3 2014)

W 2014 r. wyniki finansowe sektora mleczarskiego w Polsce ulegały stopniowemu pogorszeniu. Co prawda w trzech pierwszych kwartałach 2014 roku zyski firm wzrastały w odniesieniu do danych z poprzedniego roku, przy czym zwiększenie się kosztów było jeszcze silniejsze – podaje Bank BGŻ.

Grosze wyniki finansowe branży mleczarskiej (Q3 2014)

Sytaucja w branży mleczarskiej

To wÅ‚aÅ›nie przyczyniÅ‚o siÄ™ do zmniejszenia opÅ‚acalnoÅ›ci branży mleczarskiej. Jak wynika z danych Pont-Info, w przedsiÄ™biorstwach zajmujÄ…cych siÄ™ produkcjÄ… przetworów mleczarskich i zatrudniajÄ…cych co najmniej 50 pracowników, w okresie styczeÅ„-wrzesieÅ„ tego roku Å›rednia stopa zysku netto wyniosÅ‚a 1,37 proc. ByÅ‚o to sporo mniej niż w tym samym czasie przed rokiem, kiedy zanotowano 2,88 proc. i mniej niż przeciÄ™tna z ostatnich piÄ™ciu lat.
 
Sporo mniejsze wskaźniki branża odnotowaÅ‚a tylko w 2008 r. - 0,55 proc., gdy gwaÅ‚townie zaczęły spadać ceny przetworów mleczarskich. Poza tym, jest to znacznie niższy odczyt niż w branży spożywczej Å‚Ä…cznie, która w pierwszych trzech kwartaÅ‚ach br. osiÄ…gnęła Å›redniÄ… stopÄ™ zysku netto w granicy 3,82 proc. W odniesieniu do 4,13 proc. przed rokiem.
 
Zyski sektora po trzech kwartaÅ‚ach 2014 roku wyniosÅ‚y 23 mld zÅ‚, a wiÄ™c byÅ‚y o ponad 7 proc. wiÄ™ksze w ujÄ™ciu roku. Taki stan rzeczy wynikaÅ‚ gÅ‚ównie ze zwiÄ™kszenia siÄ™ wolumenu przetworzonego mleka, kiedy to mleczarnie zakupiÅ‚y o 8 proc. wiÄ™cej surowca niż rok wczeÅ›niej.

Eksport pozytywnie stymuluje branżę mleczarską

Ponadto korzystnie na wyniki branży wpÅ‚ywaÅ‚ eksport, gdzie w styczniu-wrzeÅ›niu tego roku uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie o ponad 17 proc. WiÄ™kszym w skali roku. Z drugiej strony istniaÅ‚y spore trudnoÅ›ci ze zbytem wytworzonych przetworów, co przeÅ‚ożyÅ‚o siÄ™ na wzrost wartoÅ›ci zapasów o 22 proc. do 1,5 mld zÅ‚.

Wysokie koszty

Tym samym w omawianym czasie poziom kosztów w sumie wyniósÅ‚ 22,6 mld zÅ‚, a zatem byÅ‚ on o 9 proc. wiÄ™kszy niż rok temu, co byÅ‚o w przede wszystkim wynikiem utrzymujÄ…cych siÄ™ w I poÅ‚owie 2014 r. wysokich cen skupu mleka. Jednakże w 2014 r., w tym gÅ‚ównie w II poÅ‚owie, w gorszej sytuacji znajdowaÅ‚y siÄ™ podmioty zajmujÄ…ce siÄ™ produkcjÄ… serów, masÅ‚a oraz mleka w proszku.
 
Firmy specjalizujÄ…ce siÄ™ w produkcji przetwórstwa mlecznego, tj. jogurty, desery mleczne, która kierowana jest gÅ‚ównie na rynek krajowy, mogÅ‚y odnotować poprawÄ™ wskaźników finansowych. Jest to przede wszystkim efekt lepszej sytuacji gospodarczej w Polsce, przekÅ‚adajÄ…cej siÄ™ pozytywnie na sprzedaż tego rodzaju produktów, a tym samym na stabilizacjÄ™ ich cen zbytu.
 
W I poÅ‚owie nadchodzÄ…cego roku prawdopodobne jest dalsze, ale minimalne pogorszenie wyników sektora mleczarskiego ogóÅ‚em. W sumie w 2015 roku na znacznie mniejszym poziomie w skali roku ksztaÅ‚tować siÄ™ bÄ™dÄ… ceny skupu mleka, przy czym wysoka produkcja towarowa mleka, przy ograniczeniach w sprzedaży na rynek rosyjski, wywoÅ‚ywać bÄ™dÄ… presjÄ™ na obniżki cen zbytu produktów mlecznych.
 



Tagi:
źródło: