P. Szajner: Wysokie ceny cukru będą utrzymywały się również w 2017 r.

W okresie styczeń-sierpień 2016 r. eksport cukru wyniósł 311,4 tys. ton, w tym 190,3 tys. ton do UE. Z kolei zapasy cukru będą mniejsze, gdyż produkcja w kampanii 2015/2016 będzie duża.

P. Szajner: Wysokie ceny cukru będą utrzymywały się również w 2017 r.

Handel cukrem

Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy - 79 tys. ton, Litwa - 19 tys. ton, Łotwa i Włochy – po 16 tys. ton oraz Grecja i Węgry - po 15 tys. ton. W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę 517 EUR/t.
 
Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela - 35 tys. ton, Gruzji - 15 tys. ton oraz do Rosji i Kazachstanu - po 12 tys. ton. Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich były niższe - 411 EUR/t.
 
Import wyniósł 190 tys. ton cukru, w tym 52 tys. ton z krajów UE. Duży przywóz cukru był spowodowany rozpoczęciem przez niektórych producentów rafinacji cukru surowego już w lutym br., z uwagi na bardzo krótką kampanię 2015/2016. Cukier do rafinacji sprowadzano w lutym z Zimbabwe - 25,6 tys. ton, w kwietniu z Mozambiku i Sudanu - po 25 tys. ton, a w czerwcu z Sudanu - 25 tys. ton.
 
Jak podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wzrost globalnych cen spowodował, że koncerny cukrownicze jeszcze w sierpniu rafinowały cukier surowy. Ceny importowe wahały się w granicach 370-440 EUR/t. Spośród krajów członkowskich czołowymi partnerami handlowymi były Niemcy i Szwecja - po 17 tys. ton, oraz Czechy i Dania - po 7 tys. ton. Średnia cena importowa z UE wyniosła 475 EUR/t.
 
Na światowym rynku utrzymuje się zwyżkowy trend cen. Indeks globalnych cen cukru według FAO wyniósł w wrześniu 304,8 pkt. względem 285,6 pkt. przed miesiącem oraz 168,4 pkt. przed rokiem.
 
Jak wynika z danych USDA ERS w październiku 2016 r. światowe ceny cukru były bardzo wysokie, tj. w przypadku cukru białego wyniosły 594 USD/t, a cukru surowego - 504 USD/t. Wysokie ceny cukru będą utrzymywały się również w 2017 r., ze względu na sytuację podażowo-popytową na globalnym rynku.
  


Tagi:
źródło: