Spadł handel zagraniczny polskim cukrem

W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku eksport polskiego cukru zmniejszył się w relacji rocznej, jednocześnie jego import uległ głębokiej redukcji - podaje FAPA/FAMMU.

Spadł handel zagraniczny polskim cukrem

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i poprawiło się w ujęciu roku. Wywóz zmalał dynamiczniej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w odniesieniu do importu. Należy to łączyć ze spadkiem cen. Warto zauważyć, że wyniki za pierwsze półrocze wykazywały mniejsze obniżki wysyłki w relacji rocznej, ale załamanie importu było wtedy głębsze – import nieco przyspieszył w drugiej połowie roku, a eksport wyhamował. W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zwiększyło się o 15% do 114,8 mln € i o 14% do 268 tys. ton. Większe saldo to głównie efekt załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu eksportu, a także niższej dynami spadku przeciętnej wartości wywozu niż przywozu.

Eksport cukru z Polski

W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku wysyłka cukru z Polski wyniosła 386,7 tys. ton, a jej wartość 168,7 mln €. Oznacza to zniżkę o odpowiednio 10 i 18%. Średnia wartość wywozu zmniejszyła się o 8% do 436 €/t, a więc do 1,82 zł/kg.
 
Największym odbiorcą polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 66% dostaw. Do UE cukier sprzedawano taniej o 12% do 471 €/t -1,97 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał droższy o 9% do 367 €/t - 1,53 zł/kg. Głównymi importerami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Łotwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.

Import cukru do Polski

W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku przywóz cukru do Polski zmniejszył się o 39% do 118,7 tys. ton, a jego wartość o 49% do 53,9 mln €. Cukier kupowano taniej o 16% do 454 €/t - 1,9 zł/kg bez rozróżnienia na cukier biały i surowy. czołowymi dostawcami cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 52% przywożonego cukru.
 
Pozostałą część zaimportowano z krajów trzecich. Z krajów trzecich cukier sprowadzono taniej o 22% do 417 €/t - 1,74 zł/kg, a od unijnych partnerów o 10% do 489 €/t - 2,04 zł/kg. Najwięcej cukru przywieziono z Czech, Francji, Szwecji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy, a wymienione kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.



Tagi:
źródło: