Wykorzystano I transzę wywozu pozakwotowego cukru z UE

Komisja Europejska przedstawiła rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 2016/1810 (L 276/9) dotyczące wywozu pozakwotowego cukru w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień).

Wykorzystano I transzę  wywozu  pozakwotowego  cukru z UE

Eksport cukru z UE

Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji Europejskiej 2016/1713 z 20 września 2016 roku ustalono limit wywozu dla pozakwotowego cukru na 650 tys. ton. Wnioski wpłynęły zaś na 1,862 mln ton i tym samym były prawie 2,9 raza większe niż limit. W związku z czym dla wolumenu wnioskowanego między 3 a 7 października czyli w pierwszym możliwym tygodniu zastosowano współczynnik akceptacji w wysokości 33,246381% ale tylko 1/3 wnioskowanej ilości dostanie pozwolenie wywozowe, natomiast wnioski złożone między 10 a 14 października zostały odrzucone. Z kolei dalsze składanie wniosków o wywóz pozakwotowego cukru zostało zawieszone, bo limit został wykorzystany.

 

Eksperci FAMMU/FAPA podają, że od kilku sezonów KE zezwala na wywóz 1,35 mln ton pozakwotowego cukru w dwóch transzach. Pierwsza, w wysokości 650 tys. ton rusza z początkiem sezonu, a druga w wysokości 700 tys. ton zwykle w drugiej części sezonu. Unię obowiązuje limit wywozu cukru WTO w wysokości 1,37 mln ton cukru rocznie.

 

W odniesieniu do poprzednich lat pierwsza transza w sezonie 2016/17 cieszyła się porównywalną popularnością. Dość wysoki wolumen złożonych wniosków to zapowiedź dobrej kampanii w sezonie 2016/17, oraz zapewne efekt wysokich cen na światowych rynkach dla przypomnienia warto dodać, że notowania cukru są obecnie najwyższe od czterech lat. 



Tagi:
źródło: