Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Import towarów rolno–spożywczych do Polski

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Wartość polskiego importu artykułów rolno–spożywczych w okresie styczeń–lipiec 2017 r....

Wartość polskiego importu artykułów rolno–spożywczych w okresie styczeń–lipiec 2017 r. wyniosła 10,8 mld euro względem 9,7 mld euro w tym samym czasie 2016 r., co oznacza zwyżkę o 11,2%.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Tak jak w przypadku eksportu, najważniejszym partnerem Polski w imporcie towarów rolno–spożywczych jest UE. W okresie siedmiu miesięcy 2017 r. z krajów UE do Polski zakupiono produkty rolno–spożywcze o całkowitej wartości 8,8 mld euro wobec 7,9 mld euro w analogicznym okresie 2016 r. W ogólnej wartości przywozu tych towarów do Polski udział państw członkowskich UE, tak jak rok wcześniej wyniósł 82%.
 
Przywożone do Polski artykuły rolno–spożywcze pochodzą przede wszystkim z Niemiec. Ich wartość w omawianym okresie 2017 r. wyniosła 2,7 mld euro, czyli o 18% więcej niż rok wcześniej. Jednocześnie udział Niemiec w wartości całego polskiego importu rolno–spożywczego wzrósł z 23,8% do 25,1%. Znaczący udział w imporcie - 12% miała również Holandia - 1,3 mld euro. Na dalszych pozycjach pod względem udziału w wartości zakupu - po około 4–6% znajdowała się Hiszpania, Dania - po 0,6 mld euro, Belgia - 0,5 mld euro oraz Argentyna, Francja i Włochy - po 0,4 mld euro.
 
Struktura towarowa importu produktów rolno–spożywczych do Polski była podobna do notowanej w analogicznym okresie 2016 r. Tak jak w poprzednim roku największy udział miały produkty mięsne, czyli żywiec, mięso i przetwory - 13%. Mniejszy udział miały ryby i przetwory, owoce wraz z przetworami - po 10%, ziarno zbóż razem z przetworami - 8%, nasiona roślin oleistych i tłuszcze roślinne oraz kawa, herbata i kakao stanowiły po 7% wartości produktów rolno–spożywczych do Polski, a warzywa wraz z grzybami i przetwory – 6%.
 
W okresie styczeń–lipiec 2017 r. największy procentowy wzrost wartości importu wyrażonej w euro, w porównaniu z tym samym okresem 2016 r., odnotowano w przypadku tłuszczy zwierzęcych - o 44%, nasion roślin oleistych - o 34%, zwierząt żywych bez drobiu - o 31%, produktów paszowych innych niż makuchy - o 29%, tłuszczów roślinnych i ziarna zbóż - po 20%, przetworów zbożowo–mącznych - o 17%, warzyw łącznie z przetworami oraz win, wermutów i szampanów - po 14%, mięsa, podrobów i przetworów, ale bez drobiu oraz wyrobów cukierniczych - po 13%.
 
Większa była też wartość przywozu tytoniu, piwa, produktów mleczarskich, owoców i przetworów, mięsa i podrobów z drobiu, ryb i przetworów oraz kawy, herbaty i kakao, wyrobów spirytusowych, melasy, makuchów i ryżu. W okresie siedmiu miesięcy 2017 r. najbardziej zmniejszył się wwóz ziemniaków i przetworów. Mniejszy był również przywóz soków owocowo–warzywnych, skrobi i inuliny, cukru. Pomimo wzrostu wolumenu zmalała wartość importu żywca drobiowego.
 
IERiGŻ – PIB szacuje, że w 2017 r. wzrośnie zakup większości produktów zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, w tym szczególnie żywych zwierząt, produktów mleczarskich, zbóż, alkoholi oraz kawy, herbaty i kakao. Dynamika zwyżki przywozu będzie jednak znacznie mniejsza niż dynamika wzrostu eksportu.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski
  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski

    W styczniu i lutym tego roku zaimportowano do Polski 151.428 ton rzepaku (w tym 62.155 ton w styczniu), głównie z Czech, Słowacji i Rumunii. Jest to wynik prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem.
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl