Indeks cen produktów mlecznych FAO

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w maju 2020 r. indeks cen produktów mlecznych na świecie uległ ponownemu spadkowi.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
W omawianym miesiącu wskaźnik ten ukształtował się w granicy 181,8 pkt., a więc mniejszej o 7% niż w kwietniu 2020 r. i o 20% niż w maju 2019 r. zmniejszenie wskaźnika cen artykułów mleczarskich w maju 2020 r. było efektem spadku cen wszystkich monitorowanych produktów mlecznych, przy czym największe zaobserwowano w odniesieniu do masła i sera.
 
Obniżka cen masła była wynikiem sezonowej zwyżki dostaw, szczególnie w Europie, a na spadek cen serów wpłynęło niższe światowe zapotrzebowanie popyt, przy zwiększonej podaży eksportowej z Oceanii pod koniec sezonu. W maju 2020 r., pomimo utrzymującej się wysokiej podaży pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku, notowania cen zmalały tylko nieznacznie. Sytuacja ta była spowodowana zwiększeniem się popytem na mleko w proszku, z uwagi na niski poziom cen na rynku międzynarodowym oraz wznowienie działalności gospodarczej w Chinach.


Tagi:
źródło: