Indeks cen produktów mlecznych FAO

W grudniu 2019 r. odnotowano zwyżkę cen indeksu FAO, a wskaźnik ten ukształtował się w granicy 198,9 pkt., a zatem większej o 3,3% niż w listopadzie 2019 r. i o 17% niż w grudniu 2018 r.

Indeks cen produktów mlecznych FAO
Do wzrostu indeksu cen produktów mlecznych w grudniu 2019 r. przyczyniła się spora zwyżka cen serów z uwagi na zwiększenie światowego zapotrzebowania na ten asortyment. Dalszy wzrost wykazywały także ceny OMP. Jednocześnie ograniczony globalny popyt na masło i PMP przyczynił się do spadku cen tych produktów.
 
Ogółem w 2019 r. wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wyniósł 198,7 pkt. i był o 5,8 pkt., tj. o 3% wyższy niż w 2018 r. W największym stopniu zwiększyły się ceny OMP. W mniejszym za to wzrosły ceny serów i PMP, podczas gdy ceny masła były mniejsze niż w 2018 r.


Tagi:
źródło: