| Autor: redakcja6

Indeks cen żywości w dół, mięso drożeje (VI 2014)

W czerwcu bieżącego roku indeks światowych cen żywności FAO ukształtował się na poziomie 206 punktów i w porównaniu z majem obniżył się o 1,8%, czyli 3,8 pkt procentowych - podała FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywości w dół, mięso drożeje (VI 2014)
W ciągu roku żywność na świecie potaniała o 2,8%, czyli około 6 pkt.
 
Już trzeci z rzędu spadek indeksu cen żywności w czerwcu, spowodowany był głównie redukcją o 5,2% cen zbóż oraz o 3,3% olejów roślinnych, ze względu na dobre prognozy tegorocznej produkcji na świecie. Obniżce uległy także notowania artykułów mleczarskich – o 1% oraz cukru – o 0,5%.
 
Natomiast ceny mięsa wzrosły o 0,7% w porównaniu z majem 2014 roku do poziomi 194,2 pkt. Jednak w stosunku do czerwca zwiększyły się już znacznie, bo o 8,1%.
 
Jak wyżka na rynku mięsa dotyczyła głównie wieprzowiny ze względu na wystąpienie przypadku epidemicznej biegunki świń w Stanach Zjednoczonych, która wpłynęła na globalną podaż tego gatunku mięsa.
 
Jak podała FAMMU/FAPA, w czerwcu odnotowano także sezonowy wzrost wołowiny i mięsa owczego. Natomiast notowania drobiu nieznacznie się zmieniły.  
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!