Indeks światowych cen mięsa na stabilnym poziomie (lipiec 2013)

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), indeks cen mięsa na świecie w lipcu wyniósł 173,3 punktów.

Indeks światowych cen mięsa na stabilnym poziomie (lipiec 2013)
Jest to podobny poziom jak w czerwcu. Warto jednak podkreślić, że w tym okresie ceny drobiu i trzody nieznacznie się obniżyły, a ceny wołowiny i baraniny wzrosły.

Jednakże widać już pierwsze oznaki obniżenia się cen na rynku światowym. Jest to spowodowane zmniejszonym wolumenem importu mięsa, co jest efektem prowadzenia polityki samowystarczalności dostaw mięsa na rynkach azjatyckich, tj. rozbudową produkcji krajowej i zwiększeniem zapasów.

Według ekspertów Banku BGŻ w kolejnych miesiącach można się zatem spodziewać nieznacznego obniżenia się cen mięsa w skali światowej.


Tagi:
źródło: