Jakość handlowa przetworów owocowych i orzechów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i orzechów. Produktami priorytetowymi były dżemy, konfitury, powidła, marmolady, suszone i kandyzowane owoce, orzechy i bakalie. Kontrolą objęto 61 podmiotów.

Jakość handlowa przetworów owocowych i orzechów
Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 88 partii. Z uwagi na niewłaściwy wygląd zakwestionowano 1 partię (1,1%).

 
Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 96 partiach, z czego 17 zakwestionowano (17,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie zaniżonej lub zawyżonej zawartości ekstraktu ogólnego.

 
Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 115 partii, z czego w 33 stwierdzono nieprawidłowości (28,7%). Dotyczyły one m.in.:
  • zastosowania nazwy niezgodnej z przepisami (w odniesieniu do zawartości ekstraktu ogólnego wymaganego dla dżemów, konfitur, powideł i marmolad);
  • braku w nazwie opisowej informacji wskazujących na szczególne przetworzenie produktu;
  • braku podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników;
  • niewłaściwego podawania informacji o zawartości owoców, okresie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i wartości odżywczej;
  • braku lub podania błędnych danych identyfikacyjnych producenta.


Tagi:
źródło: