Konsumpcja produktów mleczarskich będzie rozwijać się szybciej niż spożycie mięsa

Eksperci OECD-FAO w raporcie Agricultural Outlook 2017-2026 zaprezentowali najnowsze prognozy dla produktów rolno-spożywczych. Wg danych zawartych w raporcie, w latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika wzrostu spożycia najważniejszych gatunków mięsa.

Konsumpcja produktów mleczarskich będzie rozwijać się szybciej niż spożycie mięsa
Najszybciej będzie rozwijało się spożycie proszków mlecznych. W 2026 r. wolumen światowej konsumpcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wyniesie 5,46 mln t i będzie o 23,1% większy niż w 2017 r. W tym okresie spożycie pełnego mleka w proszku (PMP) wzrośnie o 17,9% do 6,37 mln t. Warto zwrócić, że PMP spożywane jest głównie w krajach rozwijających się –w br. 89% jego wolumenu zostanie skonsumowana w krajach rozwijających się. Najbardziej, zwiększy się konsumpcja PMP w Chinach (o 310 tys. t) i Brazylii (o 173 tys. t). Co ciekawe, w przypadku OMP, najbardziej, w ujęciu wolumenowym, jego spożycie zwiększy się w UE (o 286 tys. t) i w Stanach Zjednoczonych (o 150 tys. t).
 
Wg prognoz OECD-FAO, w latach 2018-2026, spożycie serów na świecie zwiększy się o 12,9% do 26,2 mln t. Spożycie serów będzie rozwijać się szybciej w krajach rozwijających się, średnio w tempie 2,0% rocznie, podczas gdy w krajach rozwiniętych gospodarczo prognozowany jest wzrost na poziomie 1,2%. Mimo to, w 2026 r. nadal większość serów spożywana będzie w krajach rozwiniętych – 75% światowej konsumpcji. Największy przyrost wolumenu konsumpcji serów zostanie odnotowany w Stanach Zjednoczonych (o 0,9 mln t) oraz w UE (o 0,7 mln t). Znacząco też zwiększy się ich konsumpcja w Brazylii (o 133 tys. t), Egipcie (o 129 tys. t) oraz w Chinach (o 121 tys. t).
 
Mimo, że spożycie masła na świecie w 2017 r., w porównaniu ze średnią z lat 2014-2016 zwiększyło się o 5,1%, to w latach 2018-2026 ma zwiększyć się o kolejne 19% do 13,6 mln t, w tym w krajach rozwijających się wzrośnie o prawie 25%. Największy wolumenowy przyrost spożycia masła oczekiwany jest w przypadku Indii (o 1,2 mln t) i Pakistanu (o 215 tys. t).
 
Jak zauważają eksperci Banku BGŻ BNP Paribas, konsumpcja wszystkich wyżej wymienionych produktów mleczarskich będzie rozwijała się szybciej niż spożycie głównych gatunków mięsa. W latach 2018-2026 konsumpcja drobiu ma zwiększyć się o 11,4%, wołowiny o 9,1% a wieprzowiny o 8,1%.
 
Dodatkowo wg prognoz FAO światowe spożycie produktów świeżych (mleka pitnego, śmietany, jogurtów, itp.) zwiększy się z 50,0 kg na mieszkańca w 2017 r. do 61,7 kg na mieszkańca w 2026 r. Szczególnie duży wzrost będzie odnotowany w Indiach, gdzie średni poziom spożycia produktów świeżych na mieszkańca w prognozowanym okresie zwiększy się o 24% do 107 kg.


Tagi:
źródło: