Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik BROCHARD Dragon Junior 12 TON
2013-03-05 -
Wał do zagęszczania gleby SOLO
2014-04-09 -
PROKMAR DF-304 4WD Euro3 30KM
2014-02-05 -
Brona aktywna Lemken 1:32 (zabawka, model)
2011-12-14 -
Leasing Finansowy
2016-05-16 -
Trimble® EZ-Steer®
2015-04-16
Krajowe ceny przetworów mlecznych
W dniach 19-25 września bieżącego roku na rynku przetworów mlecznych nadal odnotowuje się cenowe zwyżki.
W czwartym tygodniu września tego roku wobec notowań sprzed tygodnia, minimalnie spadła cena masła w blokach, za które należało zapłacić 15,30 złotego za kilogram, czyli o 0,03 złotego na kilogramie mniej.
Jednakże w analizowanym okresie masło konfekcjonowane kosztowało o 0,4 procenta więcej niż tydzień wcześniej, osiągając tym samym poziom 15,98 złotego za kilogram. W miesięcznym zestawieniu masło podrożało o 1-2 procent.
W omawianym czasie także odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 3,3 procenta w stosunku to stawek w trzecim tygodniu września. W związku z tym skupowane było po 9,46 złotego za kilogram, a więc płacono o 6 procent więcej niż w ósmym miesiącu bieżącego roku. Z kolei pełne mleko w proszku nieznacznie staniało, bo o 0,02 złotego na kilogramie, co w ostateczności dało wynik 11,93 złotego za kilogram, a więc o o,4 procenta mniej niż w sierpniu.
Również sery podpuszczkowe dojrzewające odnotowały zwyżkę. Pod koniec września ser Edam kosztował 13,59 złotego za kilogram, a Gouda – 13,60 złotego za kilogram, co w rezultacie daje 1-2 procentową zwyżkę w miesięcznym zestawieniu.