| Autor: redakcja1

Krajowe ceny zbytu wybranych artykułów mleczarskich

W Polsce poziom cen zbytu trwałych produktów mlecznych jest uzależniony od sytuacji podażowo-popytowej na globalnym rynku mleka.

Krajowe ceny zbytu wybranych artykułów mleczarskich
Krajowe ceny zbytu masła w blokach od lutego do lipca 2018 r. wykazywały trend zwyżkowy. Jednak w sierpniu masło potaniało. Jak wynika z dostępnych danych GUS cena tego tłuszczu wyniosła 24,28 zł/kg i była mniejsza o 1% niż w lipcu br. i o 3% niż przed rokiem. We wrześniu masło ponownie podrożało.
 
W zakładach mleczarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywano po 24,00 zł/kg, czyli o 4% drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 8% taniej niż przed rokiem. W następnych tygodniach nastąpił powrót do spadków. W trzecim tygodniu października br. za masło w blokach płacono 22,01 zł/kg, a więc mniej o 9% niż w analogicznym czasie września br. i o 10% niż rok wcześniej.
 
Pomimo notowanego w 2018 r. zwiększonego światowego zapotrzebowani na odtłuszczone mleko w proszku, jego ceny na rynkach zagranicznych utrzymują się na poziomie mniejszym niż rok wcześniej.
 
Ograniczająco na poziom cen OMP wpływają jego znaczące unijne zapasy, przy czym wg stanu na koniec września br. było to 280 tys. ton. Od października 2017 r. ceny tego proszku w UE utrzymują się poniżej ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg. W Polsce w sierpniu br. producenci za OMP uzyskiwali 6,53 zł/kg, czyli mniej o 0,5% niż miesiąc wcześniej i o 20% niż przed rokiem. W następnych tygodniach przeważały zwyżki cen tego produktu. W dniach 15–21 października 2018 r. OMP zbywano po 6,68 zł/kg, czyli o 2% drożej niż w analogicznym czasie września br., ale o 9% taniej niż rok wcześniej. Cena OMP w Polsce była niższa o 13% od ceny interwencyjnej i o 4% od ceny w UE.
 
Od początku 2018 r. ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda wykazują trend zwyżkowy, ale utrzymują się na poziomie mniejszym niż przed rokiem. W sierpniu 2018 r. za ser Gouda otrzymywano 14,02 zł/kg, a za ser Edamski – 14,79 zł/kg, w obu przypadkach o 2% drożej niż miesiąc wcześniej, ale o 7–9% taniej niż przed rokiem. W trzecim tygodniu października 2018 r. za ser Gouda w kraju płacono 14,19 zł/kg, czyli o 2% więcej niż przed miesiącem. Za to wzrost cen o 0,2% do 13,97 zł/kg zaobserwowano w przypadku sera Edamskiego. Oba gatunki serów były tańsze niż przed rokiem o 8%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!