Minimalny wzrost indeksu cen produktów mlecznych FAO

W listopadzie 2019 r. zaobserwowano nieznaczną zwyżkę indeksu FAO, który obliczany jest na postawie miesięcznych zmian cen wywozowych masła, serów, OMP i PMP.

Minimalny wzrost indeksu cen produktów mlecznych FAO
W omawianym miesiącu wskaźnik ten ukształtował się w granicy 192,6 pkt., a zatem jest wzrost o 0,3% w ujęciu miesiąca i o 9,5% w skali roku.
 
Do zwiększenia się indeksu cen produktów mlecznych w listopadzie 2019 r. przyczynił się dalszy dynamiczny wzrost cen odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku, który był efektem utrzymującego się światowego zapotrzebowania na ten asortyment, przy jego sezonowo ograniczonej dostępności z UE, będącej jednym z największych globalnych producentów i dostawców mleka w proszku. W listopadzie 2019 r. ożywienie popytu na masło, pomimo jego wyższej podaży, przyczyniło się do zwyżki cen tego produktu. Jednocześnie zaobserwowano dalszy spadek cen serów, gdyż podaż minimalnie przekroczyła popyt.


Tagi:
źródło: