Na spotkaniu z producentami tradycyjnych wędlin o benzo(α)pirenie

Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk spotkał się 28 stycznia w Ładnej koło Tarnowa z producentami tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, których niepokoi wchodzące od 1 września 2014 r. unijne rozporządzenie zmieniające najwyższy, dopuszczalny poziom benzo(α)pirenu w wędzonych produktach mięsnych.

Na spotkaniu z producentami tradycyjnych wędlin o benzo(α)pirenie

– Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że w większości polskie wędzonki spełniają nowe, unijne normy – powiedział wiceminister Nalewajk i dodał, że wielu producentów nie posiada stosownych badań. Jednak część z nich twierdzi, że przy tradycyjnym wędzeniu wędlin nie da się osiągnąć tych norm.

Wiceminister poinformował, że w związku z zaniepokojeniem tego środowiska 5 lutego odbędzie się w MRiRW spotkanie z producentami wędzonych wędlin, na które został także zaproszony minister zdrowia i Główny Lekarz Weterynarii.


– Produkty tradycyjne to bardzo ważny segment gospodarki i dlatego resort chce przeprowadzić badania próbek wędlin, aby określić skalę zjawiska – podkreślił wiceminister Nalewajk i zauważył, że - dopóki nie będziemy mieli wiarygodnych danych z monitoringu to nie mamy o czym rozmawiać z Komisją Europejską.

Dodał również, że podczas środowego spotkania zostanie także przedstawiona możliwość skorzystania przez Polskę z pomocy unijnych ekspertów.

Podkreślił również, że w 2005 i 2006 roku Polska nie przedstawiła stosownych wyników badań zgodnie z zaleceniem KE. 18 krajów przedstawiło 10000 wyników, które świadczyły o tym, że poziom benzo(α)pirenu może być obniżony. Wyniki te były podstawą wydania rozporządzenia.



Tagi:
źródło: