Eksport mąki z USA w 2014 r.

Jak wynika z danych the Census Bureau, w 2014 roku eksport mąki pszennej z USA wyniósł 5,372 mln cetnarów, co w przeliczeniu daje 273,9 tys. ton, a więc to o 5,08 tys. ton więcej w odniesieniu do wyniku z poprzedniego roku – podaje FAMMU/FAPA.

Eksport mąki z USA w 2014 r.

Eksport mąki z USA

Pomimo nieznacznego wzrostu wysyłka mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych pozostaje na relatywnie niskim poziomie. Z wyjątkiem wyników odnotowanych w 2013 r. zeszłoroczny eksport mąki z USA był najniższy od 2008 roku, kiedy to wyniósł 4,918 mln cetnarów - 249,8 tys. ton. Według danych, w okresie ostatnich kilkunastu lat najniższy poziom sprzedaży zagranicznej mąki pszennej odnotowano w 2006 r. – 3, 418 mln cetnarów - 173,6 tys. ton, a najwyższy w 2001 r. , kiedy było to 10,462 mln cetnarów - 531,5 tys. ton.

 

Aktualny spadek amerykańskiego eksportu mąki pszennej związany jest głównie ze sporą redukcją wysyłki tego produktu w obrębie programów pomocowych finansowanych przez rząd USA. Jednakże aktualnie większość wywożonej z USA mąki pszennej trafia na rynki Kanady i Meksyku. W 2014 r. udział tych państw w całej sprzedaży zagranicznej mąki wyniósł 81% w stosunku do 70% rok wcześniej.

 

W 2014 r. czołowym rynkiem zbytu dla amerykańskiej mąki pszennej był Meksyk. W tym kierunku wysłano 2,525 mln cetnarów - 128,3 tys. ton. W związku z tym, kraj ten ma 47% udziału w amerykańskim eksporcie tego produktu.

 

Zaraz za nim znalazła się Kanada – 1,8 mln cetnarów - 91,44 tys. ton, z udziałem wynoszącym 34%. Poza tym amerykańska mąka pszenna trafiała na rynki takich państw jak Kenia - 25 tys. ton i Korea Południowa - 5 tys. ton.



Tagi:
źródło: