Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
PLATINUM AGRO HV 46
2020-05-14 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
Pułapka na mole spożywcze (2 sztuki)
2014-02-14 -
Maty legowiskowe EUROMILK DOBRO
2020-08-06 -
Wozy paszowe SGARIBOLDI GULLIVER 8000
2020-07-30 -
Kosiarka DSK ŻYLETKA
2013-03-29
Reuters prognozuje niewielką zwyżkę cen cukru w 2016 r.
Zdaniem ankietowanych przez Reuters 13 analityków i handlowców zajmujących się cukrem oczekiwany w nadchodzącym sezonie deficyt na globalnym rynku cukru tylko w nieznacznym stopniu przyczyni się do zwiększenia jego cen w 2016 roku – podaje FAPA/FAMMU.

Ceny cukru w 2016 roku
Notowania cukru surowego w Nowym Jorku mają być wyższe o średnio 13 centów za funt na koniec 2015 roku do 287 USD/t, a w 2016 roku mają wynieść przeciętnie 14,5 cts/lb - 320 USD/t. W lipcu 2015 roku cukier surowy notowany był po 262 USD/t, co sprawia, że od tego poziomu wzrost na koniec roku wyniósłby 9%, a w przyszły roku notowania były o 22% większe. W pierwszej połowie 2015 roku notowania cukru utrzymywały się na najmniejszym od sześciu i pół lat poziomie.
Natomiast notowania cukru białego w Londynie mają wynieść na koniec 2015 roku 378 SUD/t, a w 2016 roku przeciętnie 395 USD/t. W lipcu 2015 roku cukier biały średnio notowany po 361 USD/t, co oznaczałoby wzrost odpowiednio o 5 i 9%.
Nominalnie podwyżki są relatywnie duże, w szczególności w odniesieniu do cukru surowego, ale jeśli wziąć pod uwagę tegoroczne obniżki, to zwyżki będą nieznaczne.
Ankietowani spodziewają się, że globalny rynek w sezonie 2015/2016 wejdzie w fazę deficytu, który wyniesie 2,2 mln ton. Rok wcześniej nadwyżka wyniosła 2,7 mln ton. Deficyt pojawi się po pięciu latach nadprodukcji.
