Notowania cukru najniższe od 5-6 lat (23-27.03.2015)

Koniec marca 2015 roku przyniósł kolejny spadek notowań cukru na giełdach – podaje FAPA/FAMMU.

Notowania cukru najniższe od 5-6 lat (23-27.03.2015)

Notowania cukru

W Nowym Jorku cukier surowy potaniał do 276 USD/t. Ostatni tydzień przyniósł 2% zniżkę, w obrębie miesiąca notowania zmalały o 9%, a w relacji rocznej o 28%. W Londynie cukier biały przez ostatni tydzień minimalnie staniał do 364,5 USD/t, w ujęciu miesięcznym jego notowania były mniejsze o 2%, a w rocznym o 21%.

 

Taki stan rzeczy w dużej mierze wynika z osłabienia reala brazylijskiego. Dlatego też Brazylijczycy chętniej eksportują cukier, bo mogą na nim więcej zarobić. Z kolei oczekujący następnych zniżek inwestorzy sprzedają na giełdzie kontrakty na cukier, co dodatkowo pogłębia spadki.

 

Globalny rynek cukru od kilku sezonów charakteryzuje nadwyżka produkcji nad spożyciem, co doprowadziło do zbudowania wysokich zapasów, co przekłada się na niskie ceny. Aktualnie cukier surowy jest najtańszy od 6 lat, a biały od 5 lat. W związku z tym, w najbliższym czasie nie ma co liczyć na wzrosty notowań, zwłaszcza że popyt na rynku rzeczywistym jest obecnie niewielki. Jednakże premia cukru białego dynamicznie zwiększyła się w ostatnich tygodnia do prawie 90 USD/t, co sprawia, że import cukru surowego staje się bardziej atrakcyjny niż białego.



Tagi:
źródło: