Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-10-07
-
Grupa robocza „Owoce i warzywa"
2024-10-03 -
Wartość polskiego importu
2024-10-02
Poznaj produkty
-
Premiksy dla bydła MICHEL
2015-04-27 -
Maszyny leśne
2014-10-16 -
Opryskiwacz Tùrbine-P
2020-08-05 -
Zetor System- ładowacze czołowe - seria ZX
2016-02-26 -
Części zamienne - Filtry odpylające
2016-02-05 -
DYSZE DO OPRYSKIWACZY ALBUZ
2014-02-05
Rośnie popularność jogurtów naturalnych i greckich
Polacy kupują coraz więcej jogurtów naturalnych i greckich. Dynamicznie wzrasta także segment deserów mlecznych. Niestety, tracą na tym inne produkty mleczne, bo cały rynek nabiału utrzymuje się na stabilnym poziomie. Coraz większą rolę odgrywają tu marki własne, w tym przede wszystkim sieci dyskontowych ale liderem rynku cały czas pozostaje Danone.
Rośnie sprzedaż produktów naturalnych
‒ Rynek nabiału w Polsce jest w miarę stabilny, natomiast wewnątrz rynku widać bardzo wyraźne kierunki rozwoju. W trendzie rosnącym są wszystkie produkty, które spełniają kryteria naturalności, czyli jogurty naturalne i greckie, oraz desery mleczne – wyjaśnia w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Tomasz Mazur, e-retail i e-commerce manager w Danone.
Mazur tłumaczy, że w Polsce obserwowane są aktualnie trendy, które już kilka lat temu pojawiły się na Zachodzie. To głównie odejście od jogurtów owocowych. Polacy coraz chętniej kupują jogurty naturalne, do których sami dodają ulubione dodatki w postaci musli, płatków czy owoców.
Większa popularność produktów naturalnych np. w Stanach Zjednoczonych dotyczy nie tylko nabiału – z tego samego powodu udział w rynku tracą producenci wysoko słodzonych napojów gazowanych. Producenci w 2013 r. sprzedali w Ameryce Północnej o 2 proc. mniej napojów gazowanych w skali roku. Ekspert wyjaśnia, że Amerykanie chętniej kupują teraz np. urządzenia, które pozwalają na samodzielne stworzenie napoju gazowanego na bazie syropów smakowych.
W segmencie nabiału w USA dominują jogurty typu greckiego, czyli bardziej gęste i kremowe o wyższej zawartości białka i mniejszym poziomie cukru niż tradycyjne jogurty.
‒ Rynek jogurtów w Stanach Zjednoczonych to są przede wszystkim jogurty greckie. Stanowią prawie połowę wartości tego rynku. W Polsce jogurty greckie bardzo szybko zyskują na popularności, aczkolwiek nie jest to jeszcze wiodąca kategoria – mówi Mazur.
Na polskim rynku świeżych produktów mlecznych wciąż dominują największe marki. Jak wynika z danych portalu TylkoFMCG.pl, w okresie od lipca 2013 r. do czerwca 2014 r. Danone miał łącznie niemal 30 proc. udziału w tym rynku. Ekspert zaznacza, że najpopularniejszymi markami tego koncernu były Danio, Danonki i Activia. Zajmują one czołową pozycję odpowiednio w segmentach serków homogenizowanych, produktów nabiałowych dla dzieci i tzw. produktów funkcjonalnych, a więc z dodatkową wartością dla zdrowia.
Następne miejsca pod kątem udziałów w rynku zajęły Zott (ok. 18 proc.) z wiodącymi markami Monte i Jogobella, Bakoma (10 proc.), której sprzedaż napędzały jogurty naturalne, oraz Müller.
‒ Konkurencją są też bardzo dynamicznie rosnące marki własne – podkreśla Mazur. ‒ Zdecydowanie zyskują one na popularności, to już nie są produkty najtańsze i niskiej jakości, tylko bardzo często o bardzo dobrej jakości.