| Autor: mikolaj

Polscy producenci przetworów mlecznych szukają możliwości rozwoju na zagranicznych rynkach

Konkurencyjny rynek produktów mlecznych sprawia, że ich wytwórcy szukają możliwości zwiększenia sprzedaży poza granicami kraju. Bakoma szuka swojej szansy na rynkach azjatyckich i przymierza się do ekspansji w Afryce.

Polscy producenci przetworów mlecznych szukają możliwości rozwoju na zagranicznych rynkach

– Bakoma promuje się na rynkach zagranicznych w różnych formach, np. poprzez uczestnictwo w targach, ukierunkowane wyjazdy, spotkania z klientami w układzie B2B. Praktykujemy to od kilku lat, obserwując rynki zagraniczne i wybierając te, które są najbardziej perspektywiczne – mówi agencji informacyjnej Newseria Inwestor Piotr Komorowski, prezes Bakomy. – Naszym zdaniem takie są Azja Południowo-Wschodnia i docelowo niektóre kraje afrykańskie.

Bakoma sprzedaje już swoje produkty w Indonezji i jak podkreśla jej prezes, firma nie wyklucza także bezpośredniej inwestycji w tym kraju w przyszłości , ma tu na myśli zakład produkcyjny na miejscu. Kierunkiem inwestycji ma też być rynek chiński.


– Jesteśmy już w Chinach i zamierzamy poszerzyć tam naszą działalność. Rozważamy również uruchomienie naszego przedstawicielstwa bądź przedsiębiorstwa handlowego – mówi Komorowski.

Polski eksport do Indonezji wyniósł w 2014 roku 111,4 mln euro. W ubiegłym roku, po jedenastu miesiącach, był o 2,5 proc. niższy. Zdecydowanie wyższe kwoty wchodzą w grę w przypadku wymiany z Chinami. Polscy przedsiębiorcy sprzedali w tym kraju produkty za 1,7 mld euro, z czego wartość żywności wyniosła 153,5 mln euro.

Polska jest na piątym miejscu w Unii pod względem skupowanego mleka po Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Jak podaje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, w 2015 roku ograniczono produkcję mleka w proszku, jogurtów i śmietany. Pełnego mleka w proszku w okresie od stycznia do grudnia 2015 r. wyprodukowano 40 tys. ton, tj. o około 29 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2014 roku. W 2015 roku produkcję śmietany zmniejszono o 7 proc., do 354 tys. ton, oraz jogurtów o 3 proc., do 423 tys. ton.



Tagi:
źródło: