Polski eksport cukru znów w dół. Import mocno w górę

Jak wynika z informacji FAMMU/FAPA w pierwszym półroczu 2016 roku polski eksport cukru zwolnił w ujęciu rocznym, import za to dynamicznie przyspieszył. Ceny wywozu poprawiły się, z kolei przywóz był nieco tańszy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, natomiast znacznie pogorszyło się w relacji rocznej.

Polski eksport cukru znów w dół. Import mocno w górę

Eksport cukru z Polski

W pierwszej połowie 2016 roku sprzedaż cukru z Polski wyniosła 207,4 tys. ton, a jego wartość 99,1 mln €. Jednocześnie oznacza to spadek r/r o odpowiednio 10,8 i 0,2%. Średnia wartość eksportu zwyżkowała o 11,9% do 478 €/t, czyli do około 2,1 zł/kg.

Głównym odbiorcą polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło aż 67% wywozu. Do UE cukier sprzedawano po 515 €/t (+13,1% r/r), czyli po ~2,27 zł/kg.

Do krajów trzecich cukier trafiał po 399 €/t (+6,9% r/r), czyli po ~1,76 zł/kg. Kluczowymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Grecja, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja Kazachstan i Algieria.

Import cukru do Polski

W pierwszej połowie 2016 roku import cukru do Polski był większy o 165,7%, tym samym wzrastając do 144,5 tys. ton, a jego wartość była wyższa o 154,6%, zwiększając się do 64,1 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 443 €/t czyli taniej o 4,2% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy, czyli po około 1,95 zł/kg.

Istotnymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 75% sprowadzonego cukru, a pozostałą część przywieziono z UE. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 425 €/t (-0,8% r/r), czyli po około 1,87 zł/kg, a od unijnych partnerów po 499 €/t (-0,3% r/r, ~2,19 zł/kg).

Największą ilość cukru sprowadzono ze Szwecji, Niemiec, Danii i Czech, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. Dla przypomnienia w ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.

 

W pierwszych sześciu miesiącach 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem bardzo dynamicznie spadło o 52,8% do 35 mln € i o 64,7% do 62,9 tys. ton. Niższe saldo to skutek spadającego eksportu oraz dynamicznie rosnącego importu.

 

Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w czerwcu około 50 tys. ton, czyli 25% wyeksportowanego w całym pierwszym półroczu wolumenu, natomiast importerzy sprowadzili około 30 tys. ton. Przyczyn rosnącego eksport należy szukać w wysokich cenach cukru na świecie, które są wynikiem deficytu na globalnym rynku cukru. Z kolei wysoki import może sugerować, że na krajowym rynku pojawił się niedobór cukru m.in. za sprawą wzrostu konsumpcji lub też importerzy chcą kupić na zapas, przyjmując, że w kolejnych miesiącach będzie jeszcze drożej. 



Tagi:
źródło: