Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Producenci cukru obawiają się chudych lat

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Producenci cukru szykują się na chude lata. Nadpodaż cukru na rynku przy stałym popycie i...

Producenci cukru szykują się na chude lata. Nadpodaż cukru na rynku przy stałym popycie i ograniczeniach w eksporcie, a także wahania cen surowca na światowych rynkach powodują, że od kilku miesięcy sytuacja w branży pogarsza się w odniesieniu do poprzednich lat. Największym wyzwaniem dla producentów będzie zniesienie systemu kwotowego po 30 września 2017 roku, kiedy to polskie cukrownie będą zmuszone do konkurowania z producentami z innych unijnych krajów.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Rynek cukru w Unii Europejskiej podlega restrykcyjnym regulacjom, w tym szczególnie narzucanym odgórnie limitom produkcji. W odniesieniu do Polski kwota ta wynosi nieco ponad 1,4 mln ton cukru. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że produkcja może być o 400 tys. ton większa. Mimo to nadwyżek na poziomie 1,6 mln ton nie można spożytkować na krajową konsumpcję. Cukier pozakwotowy można zaliczyć na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016 lub wyeksportować do krajów trzecich. Jednak w UE istnieją także ograniczenia w wysyłce wynikające z międzynarodowych umów.
 
Eksport był dla nas zawsze dużym problemem, szczególnie w momencie, kiedy Unia Europejska podpisała w ramach umów WTO, by ograniczono możliwości eksportu cukru z krajów Unii Europejskiej na rynki światowe. Potencjał przemysłu cukrowniczego, zarówno w Polsce, jak i w Europie, jest zdecydowanie wyższy niż możliwe ilości eksportu cukru. WUE możemy eksportować 1,35 mln ton na rynki światowe, a moglibyśmy równie dobrze 4 czy 5 mln ton – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Janusz Pierun, generalny pełnomocnik na Polskę w firmie Pfeifer & Langen, odpowiadającej za 25% produkcji cukru w Polsce.
 
Za sprawą międzynarodowych umów na rynek unijny wpływa również więcej cukru importowanego, a także tańszy cukier z trzciny cukrowej, przy czym w UE cukier jest wytwarzany z buraków cukrowych. Nadpodaż surowca – przy stabilnej konsumpcji i ograniczeniach w eksporcie – powoduje problemy polskich i europejskich cukrowni.
 
Dodatkowym problemem są wahania cen na światowych rynkach. Przez lata regulowany rynek europejski był dość odporny na wahania cen cukru na giełdach cukru trzcinowego w Nowym Jorku czy cukru białego w Londynie.
 
Mieliśmy nadzieję, że taka sytuacja się utrzyma, jednak dziś zmiany cen giełdowych mają wpływ na rynek europejski, a w tym polski. Lata 2011-2013 przynosiły pozytywne wyniki, zarówno plantatorom, jak i przemysłowi cukrowniczemu, jednak od przełomu roku widzimy, że nadchodzą lata chude – uważa Janusz Pierun.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Zawirowania na rynku soi
  • Zawirowania na rynku soi

    Chiny podały informację o zamiarze nałożenia 25-proc. ceł na szereg amerykańskich produktów, w tym na soję. Gdyby zostały one wprowadzone, miałoby to bardzo duże przełożenie na światowy...
  • Silna marka polskiej żywności przyszłością eksportu
  • Silna marka polskiej żywności przyszłością eksportu

    Budowa silnej marki polskiej żywności, to zdaniem sekretarza stanu Jacka Boguckiego podstawowe zadanie na drodze do zwiększania wartości eksportu polskich produktów rolno-spożywczych. Często...
  • Rekordowy poziom eksportu cukru
  • Rekordowy poziom eksportu cukru

    Jak wynika ze wstępnych danych w 2017 r. eksport cukru osiągnął rekordowy poziom 709 tys. t, w tym do UE 352 tys. t.
  • Czekoladowe upodobania Polaków – spożywamy jej około 6,3 kg w ciągu roku
  • Czekoladowe upodobania Polaków – spożywamy jej około 6,3 kg w ciągu roku

    12. kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady – w ostatnich latach w Polsce wzrosła konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych. W 2016 r. łączne spożycie czekolady w Polsce, w przeliczeniu...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl