Producenci słodyczy chcą uwolnienia rynku cukru

Utrzymujący się niski poziom zapasów cukru oraz rosnąca konsumpcja nie prognozuje zbyt optymistycznie. Przeciwnie daje pewność, że w sezonie 2011-2012 ceny cukru pozostaną na wysokim poziomie.

Producenci słodyczy chcą uwolnienia rynku cukru

Producenci słodyczy mają powody do niezadowolenia, bo koszty produkcji będą wciąż rosły. Dlatego też firmy spożywcze i najwięksi odbiorcy cukru mówią „dosyć” i apelują o uwolnienie rynku cukru oraz zniesienie kwotowania produkcji.


Proponują także rewolucyjne rozwiązania uwolnienia produkcji. Poza tym chcą dać szansę działania cukrowni na zasadach wolnorynkowych. No cóż, rolnicy i koncerny cukrowe nie chcą nawet na ten temat rozmawiać. Uważają, że zmiany w systemie są potrzebne, ale tylko potrzebne i nic poza tym.


Jak dotąd polski resort rolnictwa zasugerował rozwiązanie tymczasowe, a Komisja Europejska wyraziła na nie swoją zgodę. W związku z tym na polski rynek wprowadzono 0,5 miliona ton cukru poza kwotowego, który ma uspokoić sytuację.


Plany na przyszłość? Zdobycie większego limitu produkcji przynajmniej o 15 procent.



Tagi: