Produkcja cukru w Polsce wzrośnie do 1,9 mln ton

Wegetacja buraków cukrowych przebiega do tej pory w sprzyjających warunkach pogodowych, co zapowiada wysokie plony – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkcja cukru w Polsce wzrośnie do 1,9 mln ton
AreaÅ‚ zasiewów buraków cukrowych w 2016 r. wynosi ok. 201 tys. ha. JeÅ›li przeciÄ™tne plony wyniosÄ… 61 ton/ha, to zbiory mogÄ… osiÄ…gnąć poziom 12,3 mln ton.
 
Duża podaż surowca bÄ™dzie przekÅ‚adaÅ‚a siÄ™ na zwyżkÄ™ produkcji cukru do 1,9 mln t, która bÄ™dzie wiÄ™ksza od kwoty produkcyjnej wynoszÄ…cej 1405,6 tys. ton i krajowego popytu 1705 tys. ton.
 
Na krajowym rynku cukru utrzymuje się wzrostowy trend cen. W maju br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,31 zł/kg i była większa o 2,2% niż przed miesiącem oraz o 28,3% niż przed rokiem.
 
Cena zbytu cukru paczkowanego byÅ‚a w granicy 2,47 zÅ‚/kg i zmalaÅ‚a o 0,8% w porównaniu do kwietnia oraz byÅ‚a o 36,4% wyższa niż w maju 2015 r W handlu detalicznym również utrzymuje siÄ™ rosnÄ…ca tendencja cen cukru, gdyż przeciÄ™tna cena w maju br. wyniosÅ‚a 2,77 zÅ‚/kg i byÅ‚a wiÄ™ksza o 1,1% niż w kwietniu oraz o 30% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: