Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Agregaty uprawowo-siewne Maschio Gaspardo
2020-05-11 -
Traktorek Hinomoto C174D 4x4
2011-12-19 -
MASZYNY WIELOFUNCKYJNE MULTIONE
2011-02-23 -
Opryskiwacz sadowniczy DSO/T 1500
2013-04-02 -
Wyciągacz spalin
2014-01-08
Produkty Forterry skażone?
Dnia 3 sierpnia 2013 roku, przedstawiciele największej spółdzielni mleczarskiej na świecie – Fonterry poinformowali, że niektóre pochodzące z marca ubiegłego roku produkty mogły być skażone bakteriami i wywoływać zatrucie jadem kiełbasianym - podaje FAMMU/FAPA.

Zaznaczyli także, że nie pojawiły się dotąd żadne informacje o zachorowaniach. Problem dotyczy zakładu Hautapu wytwarzającego WPC80 (koncentrat białka serwatkowego). Wykryto tam szczepy Clostridium, które mogą powodować zatrucie jadem kiełbasianym.
Według władz Fonterry żaden z zainfekowanych produktów nie był składnikiem produktów markowych dla ludzi. Żaden taki produkt nie wydostał się na rynki konsumenckie w Azji, Australii, Ameryce Łacińskiej, ani w Nowej Zelandii czy na Bliskim Wschodzie.
Według informacji przedstawicieli nowozelandzkiego giganta zainfekowane produkty zostały sprzedane 8 odbiorcom, w tym m.in. firmie NZAgBiz, która zajmuje się produkcją paszy dla zwierząt. Informacja ta doprowadziła do szeregu spekulacji na rynkach Dalekiego Wschodu, w tym przede wszystkim w Chinach. Władze tego kraju nie wprowadziły jednak całkowitego zakazu importu produktów Fonterry, lecz tylko restrykcje wobec przetworów wyrabianych z jej serwatki koncentratów białkowych.
Szef Fonterry oświadczył, że skażenie dotyczyło 38 ton tego koncentratu, z czego 18 ton wykorzystały własne fabryki i firmy w Australii i Nowej Zelandii do wyprodukowania odżywek dla niemowląt na potrzeby dwóch odbiorców.
Według najnowszych informacji Fonterry źródłem skażenia znajdującego się w zakładzie przetwórczym w Nowej Zelandii, była rura rzadko używana i dlatego standardowe procedury odkażające były w jej przypadku nieskuteczne.
W marcu bieżącego roku Fonterra wykryła, że część koncentratu białkowego, wyprodukowanego i sprzedanego klientom w maju 2012 roku, zawierała bakterie. Natychmiast podjęto szczegółowe badania, ale dopiero w lipcu 2013 r. w próbkach ujawniono obecność szkodliwego szczepu bakterii.
Szef Fonterry oświadczył, że zakłady, w których doszło do skażenia, zostały zamknięte dla dokładnego wyczyszczenia - poinformowała FAMMU/FAPA.
