Prognoza produkcji cukru w USA w sezonie 2012/2013

Jak wynika z kwietniowej prognozy bilansu cukru w Stanach Zjednoczonych, szacunek produkcji cukru ogółem, czyli buraczanego i trzcinowego w sezonie 2012/13 został obniżony o 200 tys. ton – podaje FAPA/FAMMU.

Prognoza produkcji cukru w USA w sezonie 2012/2013
W związku z tym w bieżącym sezonie zostanie wyprodukowane blisko 8,98 mln ton krótkich amerykańskich w przeliczeniu na cukier surowy lub około 7,49 mln ton metrycznych w przeliczeniu na cukier biały.
 
Natomiast 5,1 mln krótkich ton amerykańskich w przeliczeniu na cukier surowy czy blisko 4,26 mln ton metrycznych w przeliczeniu na cukier biały wyniesie produkcja cukru buraczanego, czyli więcej o 4% w ujęciu rocznym.
 
Z kolei 3,88 mln krótkich ton amerykańskich w przeliczeniu na cukier surowy stanowić będzie produkcja cukru trzcinowego, tj. około 3,24 mln ton metrycznych cukru białego, tym samym dając wzrost o 8%.
 
W ujęciu rocznym produkcja cukru ogółem zwiększy się o prawie 6%. W skali roku import będzie mniejszy o 16%, a zapasy wzrosną zaś o 4%. Współczynnik zapasów do zużycia wyniesie 18% i będzie 0,8 pp. wyższy w relacji rocznej. Biorąc pod uwagę ostatnie sezony, można powiedzieć, że to wysoki poziom.


Tagi:
źródło: