Rekordowy poziom eksportu produktów rolno-spożywczych z UE

W listopadzie 2016 r. miesięczna wartość eksportu towarów rolno-spożywczych ze Wspólnoty osiągnęła rekordowe 11 mld 702 mln EUR, przewyższając o 7,5% - 813 mln EUR wartość wysyłki sprzed roku.

Rekordowy poziom eksportu produktów rolno-spożywczych z UE
Największa zwyżka wartości wywozu tych towarów zaobserwowano w przypadku dostaw do Stanów Zjednoczonych o 146 mln EUR oraz Chin o 117 mln EUR, ale również do Japonii o 85 mln EUR, Korei Południowej o 79 mln EUR i Rosji o 52 mln EUR. Spadek wartości eksportu odnotowano z kolei do Arabii Saudyjskiej o 47 mln EUR, Algierii o 45 mln EUR, Nigerii o 31 mln EUR oraz do Egiptu o 25 mln EUR.
 
Pod kątem struktury towarowej, największy wzrost wartości wywozu odnosił się wieprzowiny o 129 mln EUR, alkoholi i likierów o 92 mln EUR, wina o 82 mln EUR, żywności dla dzieci o 67 mln EUR, olejów roślinnych innych niż olej palmowy i oliwa z oliwek o 55 mln EUR, podrobów, tłuszczów zwierzęcych oraz innego mięsa o 49 mln EUR, a także karmy dla zwierząt o 45 mln EUR. Zmalała natomiast wartość sprzedaży pszenicy o 52 mln EUR oraz innych zbóż niż pszenica i ryż o 41 mln EUR.
 
W ostatnich dwunastu miesiącach głównym rynkiem zbytu na towary rolno-spożywcze z Unii były Stany Zjednoczone, a miejsce czołowego dostawcy tych dóbr na rynek Wspólnoty należało do Brazylii. Wartość unijnego wywozu ukształtowała się w granicy 130 mld 717 mln EUR względem 128 mld 108 mln EUR rok wcześniej.
 
Według FAMMU/FAPA, wartość importu do Unii zmalała z 112 mld 887 mln EUR do 111 mld 840 mln EUR. Tym samym bilans handlu tymi towarami pozostał dodatni wykazując nadwyżkę w granicy 18 mld 877 mln EUR. Wartość sprzedaży do USA skoczyła o 7,6% do 20 mld 600 mln EUR. Wartość zakupu tych produktów ze Stanów Zjednoczonych do Wspólnoty obniżyła się o 3,1% do 11 mld 397 mln EUR. Wartość importu z Brazylii zmalała z kolei o 10,5% do 11 mld 961 mln EUR.
 
W analizowanym okresie zanotowano znaczny wzrost wartości eksportu mięsa wieprzowego o 1,3 mld EUR - 34% do 5 mld 190 mln EUR, mięsa wołowego o 14% - 86 mln EUR, podrobów, tłuszczów zwierzęcych oraz innego mięsa o 21% - 501 mln EUR, oliwy z oliwek o 22% - 483 mln EUR, świeżych warzyw o 14% - 381 mln EUR, oleistych o 31% - 191 mln EUR, żywych zwierząt o 9% - 212 mln EUR, a także masła o 25% - 173 mln EUR. Zmniejszyła się za to wartość wywozu skór i skórek o 41% - 1,2 mld EUR, innego zboża niż pszenica i ryż o 33% - 947 mln EUR, proszku mlecznego o 15% - 629 mln EUR oraz pszenicy o 6% - 397 mln EUR.
 
W omawianym czasie Japonia utrzymała czwarte miejsce wśród najważniejszych rynków zbytu dla unijnych towarów rolno-spożywczych, przy czym wyprzedzały ją tylko USA, Chiny oraz Szwajcaria. Europejscy producenci dostarczają tam przede wszystkim mięso wieprzowe, sery, wina oraz wyroby spirytusowe. Bruksela chce w dalszym ciągu umacniać relacje gospodarcze z Tokio. Negocjacje w sprawie umowy o wolnym handlu są w toku, a zdaniem Komisji Europejskiej, ich pomyślne zakończenie otworzy następne możliwości dla sektora rolno-spożywczego w Unii.


Tagi:
źródło: