Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-11
Poznaj produkty
-
BRODNICA 1B - 3 belkowy agregat ścierniskowy
2013-03-18 -
Pokrywa wychwytująca FL 200 na zbiornik IBC
2016-05-05 -
Wózki sadownicze samorozładowcze
2016-05-12 -
Agrisem Disc-O-Sem - Spulchniacze, siewniki
2011-09-30 -
Raszlownica automatyczna RA-1
2014-08-29
Zwyżkowy trend na rynku cukru. W skali roku spożycie spadło o 10%
W 2015 roku buraki cukrowe zebrano ze 170 tys. ha, a więc to o 26 tys. ha mniej niż przed rokiem. Przeciętny plon korzeni jest oceniany na 520 dt/ha względem 689 dt/ha przed rokiem. W efekcie zbiory wyniosły ok. 8,9 mln ton - podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Produkcja cukru
W ocenie eksperta IERiGŻ, sprzyjające warunki pogodowe w czasie zbiorów i przetwórstwa spowodowały, że polaryzacja cukru była wysoka. Jednak produkcja cukru może wynieść 1350 tys. ton i po raz pierwszy od lat będzie niższa od kwoty produkcyjnej wynoszącej 1405 tys. ton. W pierwszych dwóch miesiącach aktualnej kampanii produkcja cukru była w granicy 430 tys. ton i była o 40% niższa niż przed rokiem. Produkcję bieżącą należy powiększyć o 321 tys. ton pozakwotowego cukru z kampanii 2014/2015, który producenci zaliczyli na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016.
Zwyżkowy trend na rynku cukru
Na krajowym rynku utrwalił się zwyżkowy trend cen cukru, a decyduje o tym niższa produkcja w obecnej kampanii oraz wzrost cen na globalnym rynku. W handlu detalicznym cena wyniosła 2,43 zł/kg i była wyższa o 1,6% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.
Mniejsze spożycie cukru
Jak zauważa Piotr Szajner, zwyżka cen detalicznych cukru spowodowała, że zmalała konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych. W pierwszym półroczu 2015 r. miesięczne spożycie wyniosło 1 kg/osobę i było o 10% niższe niż przed rokiem. Utrzymały się duże różnice spożycia w poszczególnych grupach gospodarstw domowych.
W gospodarstwach domowych rolników konsumpcja spadła o 8,2% do 1,53 kg/osobę, a w rodzinach emerytów i rencistów o 11% do 1,28 kg/osobę. W gospodarstwach domowych pracowników spożycie zmalało o 9,4% do 0,87 kg/osobę, a w rodzinach osób utrzymujących się z pracy na własny rachunek o 11% do 0,73 kg/osobę.