Zwyżkowy trend na rynku cukru. W skali roku spożycie spadło o 10%

W 2015 roku buraki cukrowe zebrano ze 170 tys. ha, a więc to o 26 tys. ha mniej niż przed rokiem. Przeciętny plon korzeni jest oceniany na 520 dt/ha względem 689 dt/ha przed rokiem. W efekcie zbiory wyniosły ok. 8,9 mln ton - podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Zwyżkowy trend na rynku cukru. W skali roku spożycie spadło o 10%

Produkcja cukru

W ocenie eksperta IERiGÅ», sprzyjajÄ…ce warunki pogodowe w czasie zbiorów i przetwórstwa spowodowaÅ‚y, że polaryzacja cukru byÅ‚a wysoka. Jednak produkcja cukru może wynieść 1350 tys. ton i po raz pierwszy od lat bÄ™dzie niższa od kwoty produkcyjnej wynoszÄ…cej 1405 tys. ton. W pierwszych dwóch miesiÄ…cach aktualnej kampanii produkcja cukru byÅ‚a w granicy 430 tys. ton i byÅ‚a o 40% niższa niż przed rokiem. ProdukcjÄ™ bieżącÄ… należy powiÄ™kszyć o 321 tys. ton pozakwotowego cukru z  kampanii 2014/2015, który producenci zaliczyli na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016.

Zwyżkowy trend na rynku cukru

Na krajowym rynku utrwalił się zwyżkowy trend cen cukru, a decyduje o tym niższa produkcja w obecnej kampanii oraz wzrost cen na globalnym rynku. W handlu detalicznym cena wyniosła 2,43 zł/kg i była wyższa o 1,6% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.

Mniejsze spożycie cukru

Jak zauważa Piotr Szajner, zwyżka cen detalicznych cukru spowodowaÅ‚a, że zmalaÅ‚a konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych. W pierwszym póÅ‚roczu 2015 r. miesiÄ™czne spożycie wyniosÅ‚o 1 kg/osobÄ™ i byÅ‚o o 10% niższe niż przed rokiem. UtrzymaÅ‚y siÄ™ duże różnice spożycia w poszczególnych grupach gospodarstw domowych.
 
W gospodarstwach domowych rolników konsumpcja spadÅ‚a o 8,2% do 1,53 kg/osobÄ™, a w rodzinach emerytów i rencistów o 11% do 1,28 kg/osobÄ™. W gospodarstwach domowych pracowników spożycie zmalaÅ‚o o 9,4% do 0,87 kg/osobÄ™, a w rodzinach osób utrzymujÄ…cych siÄ™ z pracy na wÅ‚asny rachunek o 11% do 0,73 kg/osobÄ™.



Tagi:
źródło: