Rynek produktów mleczarskich w Polsce (04.09.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 29 sierpnia do 4 września 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (04.09.2016)

Ceny przetworów mleczarskich


W dniach 29.08 – 4.09.2016 r. krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 14,40 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego zwiększyła się o 0,3% do 15,68 zł/kg i o 6% w relacji miesięcznej. Masło w blokach było droższe o 23%, masło konfekcjonowane o 22% niż w analogicznym okresie 2015 r.

 

Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,37 zł, a więc więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Krajowa cena OMP była mniejsza o 0,4% od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR za 100 kg.

 

Cena pełnego mleka w proszku osiągnęła granicę 9,22 zł/kg, czyli niższą o 5% niż w poprzednim notowaniu, natomiast o 4% wyższą niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku cena zbytu OMP zwiększyła się o 4%, a PMP – o 1%.

 

Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 12,90 zł/kg, a ser Gouda – po 12,81 zł/kg, odpowiednio drożej o 2% niż tydzień wcześniej dla obu gatunków sera oraz o 11% niż przed miesiącem. Wyżej wymienione gatunki serów kosztowały również o 22 - 24% więcej niż rok wcześniej. 


Cena skupu mleka
 

Przeciętna krajowa cena skupu mleka w lipcu 2016 r. (wg GUS) wyniosła 101,28 zł/hl względem 99,97 zł/hl w czerwcu 2016 r. a także 108,47 zł/hl przed rokiem.

 

Ceny na rynkach zagranicznych
 

Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na początku września 2016 r. zaobserwowano dalszy wzrost cen głównych eksportowych produktów mleczarskich. Na aukcji, która odbyła się 6 września br. cena masła wyniosła 3 764 USD/t, czyli więcej o 15% niż w poprzednim notowaniu (z 16.08.br.) i o 31% niż miesiąc wcześniej.

 

Cena sera Cheddar osiągnęła poziom 3 436 USD/t i tym samym ser ten podrożało 9% w odniesieniu do notowań przed dwoma tygodniami oraz o 19% względem ubiegłego miesiąca.

 

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2 224 USD/t, a zatem więcej o 10% niż dwa tygodnie wcześniej, z kolei za pełne mleko w proszku o 4% bo 2 793 USD/t. W ciągu miesiąca cena OMP zwyżkowała o 13%, a PMP – o 23%. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 37%, ser Cheddar – o 18%, OMP – o 31%, a PMP – o 34%.

 

W portach Europy Zachodniej 2 września 2016 r. cena masła wyniosła 4 000 USD/t, tj o 3% więcej niż w poprzednim notowaniu (19.08.br.) i o 13% więcej niż przed miesiącem. Za OMP płacono 2 100 USD/t, czyli drożej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena PMP ukształtowała się na poziomie 2 725 USD/t i była wyższa o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem masło było droższe o 44%, OMP – o 20%, a PMP – o 31%.  



Tagi:
źródło: