Rynek produktów mleczarskich w Polsce (06.09.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (06.09.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym w pierwszym tygodniu września 2020 r. zaobserwowano dalszą zwyżkę cen masła konfekcjonowanego, przy jednoczesnej obniżki cen masła w blokach. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.08 – 6.09.2020 r. masło w blokach zbywały po 14,38 zł/kg, czyli o 2% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem.
 
Za masło konfekcjonowane uzyskiwano 17,18 zł/kg, a więc więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było tańsze o 6% niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane – droższe o 1%.
 
Cena zbytu OMP wyniosła 9,20 zł/kg względem 9,19 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 10% niż przed miesiącem i o 3% niż w analogicznym czasie 2019 r.
 
Za pełne mleko w proszku płacono 11,60 zł/kg, czyli więcej o 0,3% niż w poprzednim notowaniu, o 1% niż miesiąc wcześniej, ale mniej o 2% niż przed rokiem.
 
Krajowi producenci za ser Gouda otrzymywali 13,58 zł/kg, tj. drożej o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
 
Cena zbytu sera Edamskiego wyniosła 13,06 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Ser Gouda był droższy niż przed rokiem o 0,4%, a ser Edamski – o 2%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 4 września 2020 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 290 USD/t, a zatem wyższej o 3% niż przed tygodniem, ale niższej o 2,5% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie o 31% mniejsza niż przed rokiem.
 
Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 3 693 USD/t. Był to poziom wyższy o 0,3% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem.
 
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 210 USD/t i była większa o 1% niż przed tygodniem i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku PMP było tańsze o 1,5%, a OMP – o 4%.
 
Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 4 685 USD/t, czyli więcej o 16% niż w poprzednim notowaniu i o 25% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był o 6% droższy.


Tagi:
źródło: