Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07-13.10.2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 7 do 13 października 2013 r. w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07-13.10.2013)
Od początku października 2013 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej notowany jest spadek cen masła w blokach. W dniach 07-13.10.2013 r. za ten rodzaj tłuszczu mlecznego krajowi wytwórcy średnio otrzymywali 16,34 zł/kg, czyli to zniżka o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż poprzednim miesiącu.
 
Ceny masła konfekcjonowanego osiągnęły granicę 17,45 zł/kg, o 0,04 zł/kg większy niż tydzień wcześniej i o 0,12 zł/kg wyższy niż przed miesiącem. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 29%, a masło konfekcjonowane o 23%.

Czytaj więcej o maśle na Gospodarz.pl

 
W drugim tygodniu października 2013 roku potaniało także mleko w proszku. Za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie w kraju uzyskiwano 12,95 zł/kg, a więc mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż w porównywalnym tygodniu września bieżącego roku.
 
Ceny pełnego mleka w proszku wyniosły 15,56 zł/kg i były o 1,5% mniejsze niż tydzień wcześniej, ale o 2% większe niż w przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny odtłuszczonego mleka w proszku były wyższe o 21%, a pełnego mleka w proszku o 35%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade ceny trwałych produktów mleczarskich, pomimo wahań, kształtują się na wysokim poziomie. W dniu 15 października 2013 r. cena pełnego mleka w proszku wynosiła 5.058 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku 4.541 USD/t. W ciągu dwóch tygodni PMP potaniało o 3%, a OMP podrożało o 1%.
 
W tym samym czasie za masło oferowano przeciętnie 3.780 USD/t, o 3,5% mniej niż w poprzednim notowaniu, a za ser Cheddar 4.326 USD/t, o 1,4% mniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku PMP było droższe o 48%, ser Cheddar o 45%, a OMP o 37% droższe.
 
U głównych zachodnioeuropejskich producentów trwałych produktów mleczarskich (tj. Niemcy, Francja i Holandia) w dniach 06-09.10.2013 r. za masło przeciętnie uzyskiwano 4,15-4,35 EUR/kg. W ciągu tygodnia cena tego tłuszczu nie zmieniła się na rynku niemieckim i holenderskim, podczas gdy na francuskim obniżyła się o 1%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku w Niemczech, tak jak tydzień wcześniej, uzyskiwano 3,21 EUR/kg. Jednocześnie w Holandii i we Francji ceny tego proszku obniżyły się o 1-3%, do 3,05-3,07 EUR/kg.
 
Spadek cen pełnego mleka w proszku odnotowano jedynie na rynku holenderskim (o 0,5%), do 3,73 EUR/kg. W Niemczech i we Francji PMP zbywano po 3,72-3,75 EUR/kg, tj. na poziomie sprzed tygodnia. Na ww. rynkach OMP było droższe niż przed rokiem o 13-17%, PMP o 25-27%, a masło o 24-31% droższe.


Tagi:
źródło: