Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1-8.11.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 1 do 8 listopada 2015 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1-8.11.2015)

Ceny produktów mleczarskich

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 2–8.11.2015 r. cena masła w blokach ukształtowała się w granicy 12,47 zł/kg, a więc była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach w Polsce po przeliczeniu na euro była o 32% wyższa od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg.
 
Za masło konfekcjonowane otrzymywano 13,71 zł/kg, a zatem o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 4%, a masło konfekcjonowane o 4,5%.
 
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku od połowy września 2015 r. wykazują trend zwyżkowy. W pierwszym tygodniu listopada br. za proszek ten płacono 7,42 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i ponad 1% niż miesiąc wcześniej. Krajowa cena OMP w dniach 2–8.11.2015 r. była o 2,8% wyższa od ceny interwencyjnej, która wynosiła 169,80 EUR/100 kg.
 
Pełne mleko w proszku tak jak tydzień wcześniej sprzedawano po 9,46 zł/kg. Był to jednak poziom o 2% większy niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP potaniało o 12%, a PMP – o 15%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago od końca października 2015 r. notowany jest zniżka cen OMP. 6 listopada br. cena tego produktu wyniosła 1 874 USD/t i była mniejsza o 4% niż w poprzednim notowaniu (z 30.10.br.) i o 12% niż miesiąc wcześniej. Tendencje wzrostowe wykazują z kolei ceny masła. Na początku listopada br. tłuszcz ten sprzedawano po 6 360 USD/t, tj. drożej o 4% niż przed tygodniem i o 19% niż przed miesiącem.

Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 3 748 USD/t, czyli o 5% większej niż tydzień wcześniej i zbliżonej do notowanego przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku OMP było tańsze o 35%, a ser Cheddar – o 23%, podczas gdy masło było droższe – o 44%.


Tagi:
źródło: