| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10-16.02.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 10 do 16 lutego 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10-16.02.2014)
W dniach 10–16.02.2014 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena masła w blokach zmalała do poziomu 15,32 zł/kg, czyli o 3% w porównaniu z poprzednim tygodniem.
 
Cena masła konfekcjonowanego była o 1% mniejsza i wyniosła 16,77 zł/kg. W omawianym tygodniu masło było o 5–7% tańsze niż przed miesiącem, ale o 15–19% droższe niż przed rokiem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku w zbycie średnio płacono 13,46 zł/kg, a za pełne mleko w proszku 15,45 zł/kg. W obu przypadkach była to cena mniejsza o niecałe 2% niż tydzień wcześniej oraz o 0,03–0,05 zł/kg niższa niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku mleko w proszku było droższe o 23–25%.
 
Ser Edamski przeciętnie sprzedawano po 16,86 zł/kg, a ser Gouda po 16,76 zł/kg, a zatem w obu przypadkach o około 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca cena Goudy spadła o 0,3%, a sera Edamskiego o 2%. Oba te gatunki sera były jednak o 18–20% droższe niż przed rokiem.
 
W styczniu 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 153,65 zł/hl, tj. o 0,2% mniej niż w grudniu 2013 r., ale o 24% więcej niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Po kilkutygodniowym szybkim wzroście, w połowie lutego 2014 roku cena masła na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairy-Trade uległa spadkowi. W dniu 18 lutego tego roku, przeciętna cena masła zmalała do poziomu 4.586 USD/t, czyli była o 3% niższa w porównaniu z poprzednim notowaniem (04.02.2014 r.). Jednocześnie była ona o 1,5% mniejsza niż przed miesiącem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku średnio otrzymywano 4.780 USD/t, a zatem więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku, podobnie jak przed dwoma tygodniami, przeciętnie wynosiła 4.999 USD/t i była o 1% większa niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP podrożało o 33%, a PMP o 37%.
 
Od połowy stycznia br. masło tanieje również w portach Europy Zachodniej (baza FOB). W obrębie dwóch tygodni cena masła obniżyła się o 4% i 14 lutego br. średnio uzyskiwano za nie 5.050 USD/t.
 
O 1% niższa niż przed dwoma tygodniami była cena pełnego mleka w proszku, która ukształtowała się na w granicach 5.125 USD/t. Za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie płacono 4.650 USD/t, o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu. W ciągu roku masło podrożało o 13%, a mleko w proszku o 27–30%.
 
Na monitorowanych rynkach wewnętrznych UE, czyli w Niemczech, Francji i Holandii, w dniach 09–12.02.2014 r. średnie ceny masła kształtowały się w granicach 3,52–3,80 EUR/kg, odtłuszczonego mleka w proszku 3,30–3,35 EUR/kg, a pełnego mleka w proszku 3,77–3,83 EUR/kg.
 
W odniesieniu z poprzednim notowaniem ceny masła spadły o 1–5%. OMP i PMP potaniało jedynie w Holandii o prawie 1%. W Niemczech i we Francji ceny mleka w proszku pozostały niezmienne. W porównaniu do notowań sprzed roku w Niemczech, Francji i Holandii masło było droższe o 7–13%, a mleko w proszku o 24–29%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!