Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10.03.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10.03.2019)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym na początku marca 2019 r. zaobserwowano wzrost cen zbytu masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4–10.03.2019 r. masło w blokach zbywały po 17,71 zł/kg, czyli o 2% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Za masło konfekcjonowane płacono 19,05 zł/kg, a więc o 0,2% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 3% mniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była podobna do notowanej przed rokiem, podczas gdy cena masła konfekcjonowanego była o 6,5% niższa.
 
Utrzymujący się światowy popyt na odtłuszczone mleko w proszku wpływa stymulująco na zwiększenie się krajowych cen zbytu tego produktu. W pierwszym tygodniu marca 2019 r. za OMP płacono 7,67 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 11,68 zł/kg i była o 0,01 zł/kg niższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,01 zł/kg wyższa niż w pierwszym tygodniu lutego br. OMP było droższe niż przed rokiem o 37%, a PMP – o 12,5%.
 
W pierwszym tygodniu marca 2019 r. odnotowano wzrost cen monitorowanych serów podpuszczkowych dojrzewających. W tym czasie za ser Gouda w kraju otrzymywano 13,12 zł/kg, a za ser Edamski – 13,14 zł/kg, w obu przypadkach więcej o 1% niż tydzień wcześniej. Sery te były jednak o 1–2% tańsze niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 5%, a ser Gouda – o 8%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 8 marca 2019 r. za masło płacono 4 999 USD/t, o 1% mniej niż przed tygodniem i niż miesiąc wcześniej. Ceny tego rodzaju tłuszczu mlecznego były jednak o 3% większe od notowanych przed rokiem.
 
Od lutego 2019 r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku ulegają minimalnym obniżkom. Za ten produkt 8 marca br. otrzymywano 2 150 USD/t, tj. mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku, podobnie jak tydzień wcześniej, zbywano po 3 561 USD/t. Był to jednak poziom wyższy o 1% niż 8 lutego br. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 42%, a PMP – o 11%.
 
Na rynku amerykańskim 8 marca 2019 r., po trwającym od lutego wzroście, zaobserwowano spory spadek cen sera Cheddar. Za ten gatunek sera dojrzewającego płacono 3 384 USD/t, o 5% mniej niż przed tygodniem, ale o 0,5% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był tańszy o 3%.


Tagi:
źródło: