| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.05.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 25 kwietnia do 1 maja 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.05.2016)

Ceny artykułów mleczarskich

Jak wynika z notowań ZSRIR MRiRW, w dniach 25.04 – 1.05.2016 r. krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 9,87 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% mniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach w Polsce była o 1,3% większa od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg.
 
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 11,71 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku masło w blokach było tańsze o 17,5%, a masło konfekcjonowane – o 15%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku średnio w kraju płacono 7,00 zł/kg, a więc mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż w końcu marca br. Krajowa cena OMP była o 6,1% niższa od ceny interwencyjnej będącej w granicy 169,80 EUR za 100 kg.
 
Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 8,08 zł/kg, tj. niższym o 5% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. OMP było tańsze niż przed rokiem o 10%, a PMP – o 19,5%.

Ceny skupu mleka

Krajowa cena skupu mleka w marcu 2016 r. (wg GUS) wyniosła 105,89 zł/hl i była mniejsza o 3,3% niż w lutym 2016 r. i o 12,5% niż w marcu 2015 r.

 
Ceny na rynkach zagranicznych

 
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade na początku maja 2016 r. dalszemu spadkowi uległy ceny masła i OMP, a zwiększyły się ceny sera Cheddar i PMP.

Na aukcji, która odbyła się 3 maja 2016 r. za masło otrzymywano 2 601 USD/t, czyli mniej o 5% niż w poprzednim notowaniu (z 19.04.br.) i o 4% niż miesiąc wcześniej. OMP kosztowało 1 676 USD/t, a zatem było tańsze o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i niż przed miesiącem. W tym czasie cena PMP osiągnęła granicę 2 176 USD/t, czyli wyższą o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż na początku kwietnia br.
 
Ser Cheddar zbywano po 2 727 USD/t, tj. o 3% drożej niż w połowie kwietnia, ale o 2% taniej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło było tańsze o 13%, ser Cheddar – o 9,5%, OMP – o 18%, a PMP – o 9%.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!