| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (14.02.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 8 do 14 lutego 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (14.02.2016)

Ceny mleka

Jak wynika z danych GUS w styczniu 2016 r. podmioty skupujące płaciły za surowiec 111,80 zł/hl, czyli mniej o 1% niż w grudniu 2015 r. i o 8,5% niż w styczniu 2015 r.
 
W stosunku do cen z grudnia 2015 r., mleko w skupie potaniało w czternastu województwach, w tym najbardziej w zachodniopomorskim o 2,1%, a najmniej w woj. lubuskim, kujawsko-pomorskim i podkarpackim - po 0,4%. Mleko podrożało jedynie woj. świętokrzyskim – o 1,7% do 103,96 zł/hl i łódzkim – o 1% do 102,12 zł/hl, ale nadal ceny w tych województwach były najmniejsze w kraju. Tradycyjnie najwięcej za surowiec otrzymywano w woj. podlaskim – 118,45 zł/hl i lubuskim – 118,34 zł/hl.
 
Ceny masła

Na rynku krajowym w drugim tygodniu lutego 2016 r. zwiększyły się ceny PMP, w czasie gdy ceny masła i OMP uległy spadkowi. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 8–14.02.2016 r. za masło w blokach krajowi producenci otrzymywali 11,37 zł/kg, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.
 
Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 13,01 zł/kg, a zatem niższym o 3% niż w poprzednim notowaniu i niż w połowie stycznia 2016 r. Masło było tańsze niż przed rokiem o 7%.

Ceny mleka w proszku

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 7,11 zł/kg, a więc mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Krajowa cena OMP (przeliczona na euro) była niższa o 5,5% od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR za 100 kg.

Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 9,22 zł/kg i była o 1% większa niż w poprzednim notowaniu, ale o 5% mniejsza niż w połowie stycznia 2016 r. Jednocześnie OMP było tańsze niż przed rokiem o 10%, a PMP – o 8%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade od początku 2016 r. przeważają obniżki cen monitorowanych produktów mleczarskich. Na aukcji, która miała miejsce 16 lutego 2016 r. cena sera Cheddar wyniosła 2 535 USD/t i była niższa o 10% niż w poprzednim notowaniu (2.02.br.) i o 12% niż miesiąc wcześniej. Za masło płacono 2 834 USD/t, tj. mniej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 10% niż w drugiej połowie stycznia 2016 r.

Cena OMP ukształtowała się na poziomie 1 762 USD/t, a zatem niższym o 2% niż na początku lutego br. i o 4% niż przed miesiącem. Za PMP otrzymywano 1 890 USD/t, tj. odpowiednio – o 3% i 14% mniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był tańszy o 17%, masło – o 26%, OMP – o 36%, a PMP – o 42%.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!