Rynek produktów mleczarskich w Polsce (15.04.2018)

Na rynku krajowym w drugim tygodniu kwietnia 2018 r. utrzymała się zwyżkowa tendencja cen masła. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (15.04.2018)
Ceny skupu mleka w Polsce
 
W pierwszym kwartale 2018 r. notowano spadek cen skupu mleka, ale dalej były one większe niż rok wcześniej. W marcu 2018 r. podmioty skupujące za surowiec w kraju płaciły 134,20 zł/hl, czyli o 0,8% mniej niż w lutym br., ale o 2,1% więcej niż w marcu 2017 r.
 
Najwyższe ceny za mleko płacono w woj. podlaskim – 141,15 zł/hl i warmińsko-mazurskim – 139,37 zł/hl, a najniższe – w woj. łódzkim – 121,64 zł/hl i świętokrzyskim – 121,73 zł/hl.
 
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 9–15 kwietnia 2018 r. za masło w blokach otrzymywano 19,05 zł/kg, a więc więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 20,58 zł/kg i była wyższa o 0,07 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,03 zł/kg niż w połowie marca br. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 11%, a masło konfekcjonowane – o 13%.
 
Od początku 2018 r. utrzymuje się spadkowy trend cen odtłuszczonego mleka w proszku. W krajowych proszkowniach OMP zbywano po 5,36 zł/kg, czyli o 2% taniej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej. Za PMP uzyskiwano 10,33 zł/kg, a zatem o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 30%, a PMP – o 13% tańsze.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 17 kwietnia 2018 r. odnotowano wzrost cen wszystkich oferowanych produktów mleczarskich. Za masło uzyskiwano 5 654 USD/t, a za ser Cheddar 3 855 USD/t, tj. odpowiednio o 3% i 5% więcej niż na poprzedniej aukcji. Ceny masła i sera Cheddar były o 7% wyższe niż miesiąc wcześniej. Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 1 913 USD/t, czyli drożej o 3,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena PMP wyniosła 3 311 USD/t i była wyższa o 1% niż na początku kwietnia br. i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło było droższe o 16%, ser Cheddar – o 11%, a PMP – o 10%, podczas gdy OMP było o 6% tańsze.


Tagi:
źródło: