| Autor: redakcja11

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (17.04.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 11 do 17 kwietnia 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (17.04.2016)

Ceny artykułów mleczarskich

Z analizy danych, w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW w dniach 11–17.04.2016 r. cena masła w blokach pogłębiła tendencję spadkową ponieważ była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niższa niż przed miesiącem. Za masło w blokach trzeba było zapłacić 9,88 zł/kg. W odniesieniu do ubiegłego roku notowania były mniejsze o 19%.

Za masło konfekcjonowane uzyskiwano 12,13 zł/kg, a więc o 6 gr/kg mniej niż w poprzednim notowaniu i o 8 gr/kg taniej niż miesiąc wcześniej. Masło konfekcjonowane było tańsze 0 15% niż przed rokiem.

Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 7,02 zł/kg, a zatem więcej j o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2 % niż w trzecim tygodniu marca br. W Kraju za OMP otrzymano o 3,7% mniej od ceny interwencyjnej czyli 169,80 EUR za 100 kg. W odniesieniu do roku ubiegłego cena za OMP spadła o 8%.

Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 8,41 zł/kg, tj. taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku PMP potaniało o 19%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych 
 
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade w połowie kwietnia 2016 r.  odnotowano wzrost cen masła oraz mleka w proszku z kolei cena sera Cheddar obniżyła się. 19 kwietnia br. za tłuszcz ten płacono 2 746 USD/t, czyli więcej o 2% niż w notowaniu z 5.04.br., i o 0,5% niż miesiac wczesniej. W odniesieniu do cen sprzed roku na platformie handlowej GlobalDairyTrade masło było tańsze o 9%.

Za OMP płacono 1727 USD/t. czyli o 0,4% więcej niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 0,2% mniej niż w połowie marca br. W ujęciu rocznym OMP było tańsze o 23%.

Za pełne mleko w proszku płacono 2 156 USD/t, czyli więcej o 7% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż miesiąc temu. W analizie rocznej za PMP płacono o 12% mniej. .



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!