| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.10.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.10.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12–18.10.2020 r. masło w blokach zbywały po 15,30 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 17,94 zł/kg, a zatem jest to więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 6%, a masło konfekcjonowane – o 1%.
 
Cena zbytu OMP wyniosła 9,13 zł/kg względem 9,14 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem i o 6% niż w analogicznym okresie 2019 r. Za pełne mleko w proszku płacono 11,61 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen sprzed roku PMP było o 5% tańsze.
 
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 13,81 zł/kg, a więc drożej o 2% niż przed tygodniem i o 6% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,81 zł/kg i była o 2% niższa od notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski kosztował więcej o 4% niż przed rokiem, a ser Gouda – o 1%.
 
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
 
W notowaniu z 16 października 2020 r. na giełdzie w Chicago cena masła ukształtowała się na poziomie 3 329 USD/t, a więc większym o 7% niż przed tygodniem, ale mniejszym o 5,5% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie niższa o 29% niż przed rokiem.
 
Za pełne mleko w proszku, podobnie jak tydzień wcześniej, uzyskiwano 3 638 USD/t. Był to poziom mniejszy o 3% niż przed miesiącem. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 469 USD/t i była niższa o 0,4% niż przed tygodniem, ale o 8% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku PMP było tańsze o 7%, a OMP – o 3%.
 
Od końca sierpnia br. dynamicznie zwiększały się ceny sera Cheddar. W notowaniu z 16 października br. za ten rodzaj sera na rynku amerykańskim płacono 5 997 USD/t, czyli więcej o 3% niż przed tygodniem i o 3,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku Cheddar był o 38% droższy.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!